Читај ми!

Потврђена казна Храстову за злочин на Коранском мосту

Врховни суд Хрватске одбацио је жалбе Михајла Храстова и карловачког Жупанијског државног тужилаштва и потврдио хрватском бранитељу четворогодишњу затворску казну због ратног злочина на Коранском мосту код Карловца, где је 21. септембра 1991. убијено 13 резевиста ЈНА који су нападнути упркос договору са хрватским снагама да ће бити безбедно пропуштени.

За овај злочин, под притиском међународне заједнице, Окружно тужилаштво у Карловцу, у мају 1992. године, подигло је оптужницу против Храстова, припадника посебне јединице полиције Полицијске управе Карловац, због кривичног дела против човечности и међународног права - противправним убијањем и рањавањем непријатеља, преноси Танјуг.

Жупанијски суд у Карловцу је три пута (1993, 2002, и 2007) оптуженог ослобађао оптужбе због "поступања у нужној одбрани", дог га је Врховни суд на поновљеном суђењу, након спроведеног главног претреса, 7. септембра 2012, осудио на четири године затвора, иако је за ово дело запрећена минимална казна од 10 година.

Одбацивши жалбе тужилаштва које је тражило већу казну, али и одбране која је оспоравала ранију пресуду у једном од најдужих судских поступака тврдећи да је донета на основу погрешно утврђеног чињеничног стања, али и уз битне законске повреде, Врховни је суд је данас правоснажном учинио пресуду коју је раније донео као суд другог степена.

Како је Храстов четверогодишњу казну још 2009. почео да служи у
затвору у Лепоглави, али је одлуком Уставног суда због процедуралних разлога тадашња правоснажна пресуда била укинута, у казну ће му се признати период од маја 2009. до децембра 2010. као и време проведено у притвору од 6. марта до 4. септембра 1992, преноси агенција Хина.

Према последној пресуди Врховног суда "нема никакве дилеме да је управо Михајло Храстов на мосту преко релке Коране у Карловцу испалио у резервисте већи број хитаца из митраљеза, те их тако лишио живота".

Пресудом се образлаже и висина затворске казне од четири године на тај начин да је "бројност жртава изузетно тешка, али да је у конкретном случају заиста било услова за блаже кажњавање".

С друге стране, стоји у пресуди, нема услова ни за блаже кажњавање, а изречена казна у довољној мери одражава све олакшавајуће околности, па и здравствене тегобе оптуженог видљиве из лекарске документације.

Адвокат Храстова Крешимир Вилајтовић најавио је уставну тужбу на пресуду, а за свог клијента каже да "сигурно није криминалац, већ херој Домовинског рата".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи