Читај ми!

Без Варуфакиса напредак у преговорима о грчком дугу

Грчка и њени европски кредитори коначно напредују у преговорима, само неколико дана пошто грчки министар финансија Јанис Варуфакис не учествује у њима, рекао је неименован званичник агенцији АФП.

Преговарачи су рекли да има охрабрујући знакова са састанака вођених овог викенда у Бриселу о листи реформи, неопходних за ослобађање преостале транше из пакета међународнепомоћи вредне 7,2 милијарде евра, преноси Танјуг.

"Доста се напредовало, приближавамо се споразуму", рекао је портпарол грчког премијера Алексиса Ципраса и додао "све ће бити одлучено наредне седмице".

Разговори су почели у четвртак и први пут их је водио економиста и помоћник министра спољних послсова Еуклид Цакалотос, који је прошле седмице заменио Варуфакиса на челу грчког преговарачког тима, наводи француска агенција.

Неименовани извор је рекао да су разговори у Бриселу конструктивни и да су и охрабрујући. Они ће бити настављени сутра и могли би да трају најмање до среде, што је добар знак, навео је тај извор.

Полудржавна грчка агенција АНА је такође известила о напретку у разговорима и побољшаној атмосфери на њима.

Грчка је 30. априла у Бриселу наставила преговоре са својим међународним кредиторима о реформама неопходним за исплату транше кредита помоћи која јој је прекопотребна.

Атина до 12. маја треба да отплати готово милијарду евра дуга и камата Међународном монетарном фонду (ММФ). Делегација ЕУ и ММФ-а инсистира на томе да, пре пуштања преостале рате кредита Атини, Грчка обећа да ће спровести реформе.

Грчка, којој понестаје готовине, поручила је партнерима из еврозоне у фебруару да ће до краја априла постићи споразум са кредиторима о листи реформи неопходних за ослобађање преостале транше из пакета међународне помоћи вредне 7,2 милијарде евра.

До постизања споразума, међутим, Атина остаје без приступа средствима из пакета помоћи, због чега јој, како се оцењује, прети банкрот, а можда и излазак изеврозоне. 

Пет разлога за останак Грчке у еврозони

Грчка никада није била тако близу да одустане од евра као заједничке валуте, али постоји пет јаких разлога зашто се то неће догодити, сматра економски коментатор Дојче велеа Макс Хофман.

Као први разлог Хофман је у тексту, који доноси немачки јавни сервис, навео да то није ни мало једноставно и да Грчка не може "случајно" да исклизне из монетарног савеза, јер међународне финансијске институције нису толико немоћне, преноси Танјуг.

Ако Грчка не плати само једну месечну рату ММФ-у, онда су званично банкротирали, али директорка ММФ-а Кристин Лагард, неће одмах прогласити платежну неспособност Грчке, већ се тако нешто мора формално потврдити, а то траје неколико дана. Чак и после тога, ММФ има још политичког маневарског простора ако Грци обећају побољшање, сматра Хофман.

Други разлог је тај што одустајање од евра није неизоставно јефтинија варијанта.

Верује се да би, за Грчком, истим путем, захваљујући разним шпекулантима, пошле и Италија и Португал и да би "зараза" могла да захвати још неке државе. Европска унија је спремнија за такве случајеве него пре неколико година, али у Бриселу нико није спреман да искључи ту могућност.

Европска унија би у сваком случају морала да помаже Грчкој и после њеног напуштања еврозоне, што би довело до потпуног слома грчке економије. Свеједно је да ли би онда Грчка била чланица Европске уније или не, Брисел би морао да помогне. То не би било много јефтиније од останка Грчке у еврозони.

Kао трећи разлог Хофман је навео да је излазак Грчке из еврозоне "геополитичка бесмислица".

Грчка је део нестабилног Балкана, традиционални пријатељ Русије и капија за избеглице из Средоземља. Да ли остале чланице Европске уније заиста желе да потисну такву земљу у изолацију са несагледивим геополитичким последицама, пита се Хофман и истиче да се и у избору речи последњих неколико дана чује да су бројни европски политичари почели да образлажу помоћ Грчкој геополитички, а не више економски.

Ципрасов став и понашање су основа четвртог разлога грчког остајања у еврозони.

Хофман наводи да у Бриселу постоје озбиљне анализе да је самит "лоше расположених министара финансија" у Риги био прекретница и да је грчки премијер Ципрас схватио да у тој партији покера више нема ни једног кеца у рукаву и да је због тога заменио свог главног преговарача.

"Очито ће тројка сада преговарати са људима који се разумеју у свој посао и не сањају идеолошке снове", каже Хофман.

Пети, али не и најмање важан, разлог има девизу "Унија је - Унија" и представља основу за очување европске идеје.

Ако Грчка иступи, монетарна унија више неће бити прави савез, већ би, психолошки гледано, више одавала утисак зоне фиксних монетарних курсева.

У таквој ситуацији приметно би ослабила мотивација за јаче економско, али и политичко повезивање, па би европска идеја претрпела тежак ударац.

"Крупни играчи у Европској унији ће учинити све да то спрече", поручује Хофман.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи