Албанија, усвојен закон о приступу досијеима тајне полиције

Албански парламент изгласао је закон којим се жртвама комунистичког режима даје приступ тајним досијеима које је о њима водила омражена тајна полиција Сигурими.

Закон је скупштину прошао са комотном већином од 88 гласова "за" и 22 гласа "против", преноси Бета.

Одредбе закона прописују да се некадашњи агенти Сигуримија убудуће не могу запошљавати у јавним службама. Међутим, они који су успели да се убаце у те службе и данас су ту - изузети су од закона.

Изолационистички режим у Албанији на власти је био од 1944. до 1990. када је свргнут после студентских протеста.

Током комунистичких година, неких 7.000 Албанаца је убијено од стране власти, док је око 100.000 људи интернирано у логоре за присилни рад.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи