Тужилаштво БиХ подигло оптужницу за злочин у Штрпцима

Тужилац Посебног одељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против десет припадника Војске Републике Српске с подручја Вишеграда, због ратног злочина почињеног над путницима воза у Штрпцима пре 22 године.

У месту Штрпци у БиХ је 27. фебруара 1993. године. из воза на линији Београд-Бар отето је 20 људи који су потом убијени.

Како се наводи у оптужници, од 20 отетих, 18 је било бошњачке националности, углавном с подручја Санџака, држављана Србије и Црне Горе, једна особа је била хрватске националности и једна особа арапског порекла, преноси Бета.

Након отмице, жртве су одведене у школу у месту Прелово код Вишеграда, где су мучене и опљачкане, те су потом, с видним повредама, превезене до места Мушићи и убијене, а њихова тела бачена у реку Дрину.

Након рата, нађени су и идентификовани посмртни остаци само четири жртве.

Оптужница је данас подигнута против осам особа из Вишеграда и то: Луке Драгичевића, Бобана Инђића, Обрада Полуга, Новака Полуга, Оливера Крсмановића, Радојице Ристића, Вука Ратковића, Петка Инђића. Оптужени су и Драган Шекарић из Горажда и Мића Вивичић из Винковаца.

Тужилаштво БиХ у оптужници предлаже саслушање 51 сведока, а уз оптужницу је приложено више од 100 предмета доказног материјала.

Тужилаштво БиХ наводи да је у овом предмету остварена значајна сарадња тужилаштава БиХ и Србије која је резултирала оптужницом против десет особа у БиХ.

У Србији је такође пре око два месеца подигнута оптужница против пет особа због злочина у Штрпцима.

"Интензивна и професионална сарадња тужилаштава у БиХ и Србији, резултирала је покретањем и интензивирањем истрага и подизањем оптужница 22 године након почињеног злочина", пише у саопштењу Тужилаштва БиХ.

Оптужница је прослеђена на потврђивање Суду БиХ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи