Читај ми!

Православци у региону прослављају Ускрс

Православни верници у региону прослављају Ускрс. У храмовима су служене литургије.

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије предводио је свету литургију поводом Ускрса у препуном загребачком саборном храму, а ускршње литургије служене су и у три православне цркве на подручју Вуковара.

Васкрс је највећа тајна за људски род и док се све науке, филозофије, теологије и политике труде макар мало да продуже живот, Христос је победио смрт и ослободио човека смрти, рекао је митрополит загребачко-љубљански Порфирије пред окупљеним верницима, преноси Хина, која наводи Танјуг.

"Богатство живота укључује и различитост људи, којој није циљ да људи буду искључиви једни према другима, него у томе да би допуњавали једни друге", рекао је митрополит и позвао вернике да се "бране" љубављу Христовом.

Честитајући највећи хришћански празник, митрополит Порфирије се обратио верницима поруком: "Дао Бог да нас буде све више и више, да можемо слободно исповедати веру у овом храму и да будемо оно што јесмо".

Претходно је прочитана ускршња посланица патријарха српског Иринеја.

Литургији су присуствовали и политички представници Срба у Хрватској, српске амбасаде у Хрватској и града Загреба.

Свечаним усркшњим литургијама, служеним у трима православним црквама на подручју града Вуковара, као и окупљањима у породицама, верници православне вероисповијести у томе граду прослављају данас највећи хришћански празник.

Свете литургије служене су у Храму св. Оца Николаја у центру Вуковара, затим у цркви Преподобне мајке Параскеве на Доброј води као и у Храму Св. Стефана Дечанског у градској четврти у Борову насељу.

Након богослужења, верници се традиционално окупљају у породицама и уз народне обичаје и богату трпезу настављају прославу Ускрса.

Верницима који у Вуковару славе празник по јулијанском календару, ускршњу честитку упутио је вуковарски градоначелник Иван Пенава, пожелевши да им празник протекне у миру и породичном заједништву.

"Желим вам да највећи хришћански празник, празник наде и спасења, прославите у молитви, миру и весељу са својим најближима! Христос васкрсе!", наводи се у ускршњој поруци вуковарско-сремског жупана Боже Галића.

Свечане ускршње литургије служене су и у свим осталим православним црквама у Вуковарско-сремској жупанији.

У Црној Гори одвојене ускршње литургије

Митрополити две православне цркве у Црној Гори, Црногорске и Српске, Михаило и Амфилохије данас су на одвојеним местима служили ускршње литургије.

Митрополит Црногорске православне цркве Михаило литургију је служио на Цетињу, у Владичанском дому, затим у Подгорици и на Чеву, док је митрополит Амфилохије литургију служио у Саборном храму Христовог васкрсења у Подгорици.

Митрополит Амфилохије је верницима рекао да је за ову прилику први пут у Црну Гору стигла "благодет вечног огња" из Јерусалима.

Митрополит Михаило је то назвао "неком врстом штафете Српске православне цркве". Он је позвао вернике да не верују у то, него само у Господа Христа, преноси Бета.

"Ми ћемо то испоштовати ако долази из Јерусалима, али ако долази са било које друге стране, онда је то нека врста штафете Српске праволсавне цркве", речи су митрополита Михаила. 

Ускрс прослављен и у БиХ  

У Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци служžена је Света архијерејска литургија поводом највећег хришћанског празника Васкрса.

Протојереј ставрофор Ратко Радујковић рекао је да је Бањалука за овај празник добила јединствену прилику да и у њу стигне Благодатни огањ са Христовог гроба у Јерусалиму.

Пре литургије, организован је свечани дочек Благодатног огња испред храма, којем су присуствовали бројни верници и председник Републике Српске Милорад Додик, пренела је је Радиотелевизија Републике Српске.

У соколачкој Цркви Светог пророка Илије у поноћ је дочекан Благодатни огањ из Храма Васкрсења Христовог у Јерусалиму, а дочеку је присуствовало око 1.000 верника.

Дочеку је претходила литија која је на челу са барјацима и иконама три пута обишла око храма, после чега је служена света литургија, којој је присуствовао и митрополит дабробосански Николај.

После свете литургије прочитана је посланица патријарха српског Иринеја и обављено причешће верника. Верницима су дељена васкршња јаја, пренела је РТРС.

Благодатни огањ у Бијељини су дочекале хиљаде грађана окупљених испред Саборног храма Рођења Пресвете Богородице.

Епископ зворничко-тузлански Хризостом назвао је Благодатни огањ божанским и оценио да је долазак благослова из светог града Јерусалима међу српски род и у храмове Републике Српске историјски догађај. Владика Хризостом је на Васкрс служио Свету архијерејску литургију у Саборном храму у Бијељини.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи