Читај ми!

Попоски: Грчка није у стању да решава спор око имена Македоније

Министар иностраних послова Македоније Никола Попоски оценио је да нова грчка влада тренутно није у стању да уложи ни трунку енергије у нешто друго осим решавања економске кризе, због чега је највероватније да ће у спору због имена Македоније играти на време.

Министар иностраних послова Македоније Никола Попоски каже за бечки дневник Пресе, уколико би се неко кладио на то да ће Атина ускоро да се посвети решавању спора због имена, да би то била једна веома ризична опклада, преноси Танјуг.

"Највероватније је да ће покушати да добију на времену. Они ће рећи да нема ефикасног процеса за решење спора због имена према моту: 'Не питајте нас да ли ћемо мењати нашу политику према Македонији јер имамо друге бриге, а и везани смо за политику коју је водила доскорашња влада'", уверен је Попоски.

Говорећи о бројним споменицима у Скопљу који иритирају Грчку, Попоски каже да раније није било тих споменика, а да је Грчка ипак блокирала Македонију.

"Ниједна нација не може историјске личности на Балкану приписати само себи. Било би више него парадоксално ако би неко желео такву ексклузивност за особе које су живеле пре 2.300 година. То би било нонсенс", истакао је Попоски.

Указао је да се пре независности Македоније Атина није бавила питањем имена, већ је тек после дошло до кампање македонизације у Грчкој и масивне кампање против Македоније.

Према његовим речима, стратегија је од тада иста – приступ Македоније евроатланстким структурама треба бити спречен у нади да та држава неће преживети.

Попоски је, поводом поређења Македоније са Турском, која је такође блокирана у процесу европских интеграција, рекао да се Македонија и Турска не могу поредити.

Додао је да је илузија да би Русија била алтернатива, али је истовремено указао на растуће незадовољство код становништва.

Према његовим речима, тренутно је још увек 85 одсто Македонаца за приступање ЕУ и НАТО-у, али из угла просечног Македонца тај процес није веродостојан.

"Шта год да урадимо, Атина може да нас блокира. Сваки дан расте број разочараних грађана који више не верују да Европа стоји иза вредности које заступа, као што су правна држава, фер однос, поштовање идентитета сваке појединачне нације", навео је Попоски.

Упитан за спор са лидером опозиције Зораном Заевим, Попоски је објаснио да опозициони политичар покушава да убеди људе да премијер стоји иза илегалне акције прислушкивања.

"Међутим, чудно је што је Заев објавио само снимке који преносе разговоре чланова Владе. Он је прекршио закон јер, ко поседује илегално снимљени материјал представља прва врата на која треба да закуца државно тужилаштво. Не може бити другог одговора на аферу него оног који би био нађен пред судом", подвукао је Попоски.

Попоски је рекао да је ствар суда да утврди да ли постоји политичка димензија.

"Влада је спремна да од одговорних за свако недолично понашање које би могло да се испостави на основу снимљених разговора затражи да преузму одговорност. Канцеларија државног тужиоца је Европску комисију замолила да упути експерте који би пратили поступак", закључио је Попоски.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи