Читај ми!

Заев: Пола милиона евра за шефа тајне службе

Лидер опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) Зоран Заев обелоданио је 16. "бомбу" у оквиру пројекта "Истина о Македонији", чији садржај премијера Николу Груевског и сараднике оптужује за корупцију и криминал. Директор тајне службе тражио 500.000 евра мита, обелоданио Заев.

Већина снимака које је данас на конференцији за новинаре објавио Зоран Заев, посвећена је новом корупционашком скандалу у Македонији и шире у региону, а у који су, тврди Заев, умешани Груевски и директор Управе за безбедност и противобавештајну делатност Сашо Мијалков, преноси Танјуг.

Представљени су аудио-записи који, иначе, откривају неправилности у набавци израелске опреме за потребе македонске тајне полиције. Пуштен је, између осталих, запис телефонског разговора Мијалковљеве сараднице Светлане Косотове са извесним Израелцем Хаимом Хакеинијем.

"Да би почео да преговара о набавци, Мијалков је тражио провизију од пола милиона евра, а Костова је доследно спроводила његове директиве", навео је Заев.

Лидер СДСМ-а је представио и друге доказе који Мијалкова оптужују да је узео провизију од Израелаца за куповину израелске опреме и то у износу 540.000 евра.

"Десет дана после сусрета у Скопљу, Хаим Хакеими је пребацио још новца", тврди Заев и додаје да је Израелац био чест гост у Македонији, што је поткрепио и доказима.

Заев је рекао да осим снимљених разговора постоје и СМС поруке и целокупна документација која је у поседу СДСМ-а.

"Још једном желим да кажем да скидам капу свима који су дали свој допринос враћању слободе и демократије. Формирао сам посебан тим који чита и анализира материјале који су стигли опозицији, не само нама већ и другим опозиционим партијама", рекао је Заев.

Упитан да ли се могу очекивати међуетничке напетости у Македонији, Заев је одговорио да су до сада објављени докази разбудили народ.

"Оно што ми улива још већу храброст јесте осећање међуетничког јединства, а поштовање ове слободарске мисли долази од свих независно од њихове етничке и политичке припадности", рекао је Заев.

Заев је почетком фебруара почео са обелодањивањем серије аудио-записа које су у Македонији колоквијално назвали "бомба", а који се односе на нелегално прислушкивање по налогу актуелне власти, пре свега премијера Груевског.

Према његовим тврдњама, током последње четири године Груевски и Мијалков су незаконито прислушкивали више од 20.000 грађана, преко 100 новинара, стране дипломате, интелектуалце, представнике НВО, па и верске поглаваре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи