Читај ми!

Варуфакис: Увек иста прича

Грчки министар финансија, Јанис Варуфакис одбацио спекулације да подноси оставку, како је раније данас објавио немачки "Билд".

Под насловом "Хоће ли грчки министар спасити себе", алудирајући на мере штедње које грчка влада треба да донесе, Билд тврди да има информације о могућој оставци Јаниса Варуфакиса.

Варуфакис је одмах одбацио те спекулације. 

"Оставка министра финансија је чињеница. То ће свакако олакшати и односе са Европском унијом, а нарочито Немачком", рекао је неименовани извор за Билд.

Варуфакис (53), професор економије, никада није заузимао неку политичку позицију док га Ципрас у јануару није позвао да постане министар финансија. Од тада је водио преговоре о отплати грчког дуга са Европском унијом и осталим финансијским лидерима.

Односи са Немачком, која је кључни зајмодавац у ЕУ, заоштрени су у последњих неколико недеља. Изгледа да је и однос између Варуфакиса и његовог немачког колеге Волфганга Шојблеа знатно погоршан.

Током фотографисања са присталицама један од њих поручио је министру да "само настави тако".

"Немојте ме подржавати само сада. Подржите ме када дође до раскола", одговорио је министар, што је изазвало многе спекулације.

Међутим, касније су два званичника грчке владе демантовала писање немачког листа.

"Ништа од овога није тачно, то је далеко од реалности", рекао је један од званичника за Ројтерс.

Истакнута личност у грчкој влади, често интервјуисан и познат по оштрим вербалним критикама мера штедње, Варуфакис се упадљиво држао ван жиже јавности протеклих дана, пренела је британска агенција.

Отказао је и појављивање на конференцији у Лондону прошле седмице и био је упадљиво одсутан када је грчки премијер Алексис Ципрас отпутовао у Брисел, а затим у Берлин, на кључне разговоре о пакету финансијске помоћи Грчкој.

Његове отворене критике оспораваног програма штедње и његов необавезан стил одевања дали су му статус рок звезде у Грчкој, наводи Ројтерс

С друге стране, Билд тврди да се на Варуфакиса у Атини већ гледа "као на зло", истичући да су немачки бес због његовог средњег прста и његово арогантно понашање у Бриселу пореметили и однос са премијером Алексисом Ципрасом.

Десничарски таблоид већ дуго покушава да дискредитује грчког министра финансија, називајући га "министром лажовом" јер је негирао да је показао средњи прст док је говорио о Немачкој.

Варуфакис тврди да је видео монтиран, што је касније и признао водитељ сатиричне емисије на немачкој телевизији.

Билд се такође снажно противи грчкој левичарској влади. У фебруару је повео кампању да се обустави даља финансијска подршка за економски опстанак Грчке.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи