Читај ми!

Грчка 20. априла остаје без новца?

Грчка ће 20. априла остати без новца осим уколико не добије нову помоћ од кредитора, изјавио је Ројтерсу један неименовани извор упознат са ситуацијом. Алексис Ципрас је рекао да су проблеми са ликвидношћу Грчке велики, али да жели да избегне трећи пакет помоћи.

"Иако ће бити тешко, Грчка може да до 20. априла издржи без помоћи захваљујући краткорочном задуживању од ентитета из јавног сектора", изјавио је неименовани извор Ројтерсу, преноси Танјуг.

Према речима тог извора, Грчка се у последње време ослања на репо трансакције – где позајмљује новац од државних ентитета – за покривање мањка у државној каси, и тако ће моћи да настави још само неколико недеља.

Немачки лист Франкфуртер алгемајне цајтунг јуче је објавио да грчка влада има новца за исплату плата и пензија само за још две недеље, односно до 8. априла, када ће ући у критичну ситуацију.

Стручњаци Европске комисије тврде да чак и ако званична Атина посегне за фондовима социјалног осигурања и рачунима компанија у државном власништву како би наставила с исплатом плата, Грчкој ће 9. априла доћи на наплату 465 милиона евра кредита Међународном монетарном фонду, што ће, према писању немачког листа, са тешкоћом отплатити.

Званична Атина је најавила да ће до понедељка послати Бриселу листу планираних реформи, с надом да ће оне откључати последњу траншу помоћи у износу од 7,2 милијарде евра.

Ципрас: Не желимо трећи пакет помоћи 

Истовремено, грчки премијер Алексис Ципрас је, у разговору са лидерима немачке опозиционе странке Зелени, рекао да су проблеми са ликвидношћу Грчке велики, али да жели да избегне трећи пакет помоћи, изјавила је копредседница те странке Симоне Петер. 

Током прве званичне посете Немачкој, грчки премијер се јуче најпре састао са немачком канцеларком Ангелом Меркел, затим је разговарао са социјалдемократама, а данас имао састанак са лидерима из опозиционих странака Левица и Зелени, наводи Ројтерс, преноси Танјуг.

Немачки министар спољних послова Франк-Валтер Штајнмајер такође се састао са Ципрасом и том приликом је поздравио оптимистичан тон који је у последњих неколико дана присутан у немачко-грчким разговорима.

Штајнмајер је рекао да "топлији односи нису решење за дужничку кризу, али да су без сумње кључ за озбиљне међусобне разговоре у наредним данима", као и да фискални проблеми Грчке морају бити решени у европско-грчком дијалогу.

И председник Еврогрупе Јерун Дајселблум огласио се поруком да преговори са Грчком поново теку, али да морају бити представљени додатни детаљи везани за грчки пакет планираних реформи.

"Преговори поново теку и могу да кажем да сам опрезно оптимистичан", изјавио је Дајселблум на холандској телевизији РТЛ-З.

Како подсећа Франс прес, Грчкој је очајнички потребна последња транша од око седам милијарди евра из пакета помоћи укупне вредности до 240 милијарди евра, али званични Брисел одбија исплату те рате све док званична Атина не достави нови пакет реформи за помоћ грчкој економији.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи