Читај ми!

Меркелова за јаку Грчку, Ципрас обећао реформе

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је, после састанка са Алексисом Ципрасом, да Берлин жели јаку Грчку. Премијер Грчке обећао свеобухватне реформе.

Ангела Меркел је рекла да се радује што је са гостом из Атине имала прилику да разговара о дужничкој кризи и билатералним односима, преноси Танјуг.

Ципрас је обећао "свеобухватне структурне реформе" и додао да је потребно да се створи један нови "политички микс", како би се криза превазишла. Према његовим речима, проблеми нису само грчки, већ и европски. 

"Ми желимо да Грчка буде јака и да се незапосленост смањи, нарочито међу младима", изјавила је Меркелова и додала да Немачка није та која ће одлучивати да ли је грчки реформски програм добар.

Немачка канцеларка је навела да је важно да се зна које реформе ће Грчка спроводити и да економски фактори одговарају и указала на потребу једне функционалне управе у Грчкој.

Меркелова је посебно истакла да је поверење у раду важно, док је Ципрас нагласио да је нужно да се нађе пут компромиса и дијалога.

И Ципрас и Меркелова су нагласили добре односе између две земље.

Ципрас је рекао да програм за решење дужничке кризе у Грчкој, која траје пет година, није био успешан и да је дошло до социјалних проблема и повећања задужености.

Указао је да је потребно боље разумевање и нагласио проблеме своје земље. "Заједнички циљ је да се структурне реформе спроведу", рекао је Ципрас.

У вези са грчким потраживањем ратне одштете од Немаца, причињене за време Другог светског рата, Ципрас је рекао да се ту пре свега не ради о материјалном, већ о моралном питању.

У центру сусрета Меркелове и Ципраса у Канцеларској служби у Берлину били су неспоразуми у вези са реформском политиком Грчке, указују медији, поводом овог сусрета, до кога је дошло тек 57 дана по избору нове грчке владе.

Ципрас остаје и сутра у Берлину где ће се састати са представницима других партија, између осталих и партије левице, настале спајањем наследника бивших источнонемачких комуниста и странке WASG, најављују медији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи