Читај ми!

Дипломате БиХ у УН на ивици сиромаштва

Стална мисија Босне и Херцеговине при Уједињеним нацијама у Њујорку ускоро би могла да прекине рад, каже шефица те мисије Мирсада Чолаковић. Упозорава да дипломате и службеници који раде у њој више не могу да живе од плата које им стижу из Сарајева.

Мирсада Чолаковић је, како је цитирају бањалучке Независне новине, рекла да је стање заиста алармантно, додајући како сва упозорења која је до сада слала у Сарајево нису довела ни до каквих резултата, пише Јутарњи лист.

Босанскохерцеговачке дипломате у Њујорку, баш као и они у Вашингтону, нашли су се у незавидној ситуацији због сталног раста курса америчког долара.

Нешто слично раније се догодило и запосленима у босанскохерцеговачким дипломатским мисијама у Швајцарској, које је пак погодило јачање швајцарског франка.

Проблем је настао због чињенице да се њихове плате, као и сви додаци на које имају право, обрачунавају у босанскохерцеговачкој националној валути. С обзиром на то да је курс конвертибилне марке чврсто везан уз евро, дипломатама у САД и Швајцарској сваког месеца стиже све мање новца, иако је живот и рад тамо за њих све скупљи.

"Службеници и нижерангиране дипломате дословно преживљавају, а у случају даљег раста долара, они ће добити износе довољне само за станарину и нисам сигурна хоће ли добити и за пуну станарину! Неће бити у стању плаћати ништа друго, ни струју, ни режије, ни храну", појаснила је Чолаковићева тренутно стање.

Додала је како службеници и дипломате који с њом раде не станују у луксузним становима, него у гарсоњерама великим тек између 17 до 19 квадратних метара, а цене закупа условљавају да и тај смештај буде далеко од средишта града.

"Нико од њих не станује ни близу мисије где станују колеге из осталих мисија из држава бивше Југославије. То стално напомињем, а на крају ће доћи до тога да ни то неће моћи да плаћају", истакла је стална представница БиХ.

Додала је како су у Министарству спољних послова БиХ свесни ових проблема и да покушавају да нађу решење, што за сада не доноси неки успех.

Да би се променила постојећа правила која прописују начин исплате плата и финансирања рада мисија у инострансву, потребне су одлуке Већа министара БиХ, као и државног парламента, а њих за сада нема.

"Кључ у браву", каже Чолаковићева, у оваквој ситуацији постаје једна од могућих опција, без обзира на озбиљне последице које би то могло имати по БиХ јер њене дипломате у САД неће имати од чега да живе.

Чолаковићева размишља и о најгорем сценарију који не искључује то да дипломате попут каквих избеглица спавају у канцеларијама зграде УН на Ист Риверу.

"У том случају, ја не знам како ћу и што ћу с мојим људима, ако до тога дође. Немам велики стан да људима понудим да пређу код мене, а је ли решење да пређу и сви живе у службеним просторијама мисије БиХ која нема одговарајуће услове", пита се Чолаковићева.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи