Читај ми!

Македонија, "бомба" изазвала цунами кривичних пријава

Македонска власт и опозиција засули су судове кривичним пријавама поводом афере о прислушкивању 20.000 становника те земље и свим махинацијама које проистичу из те афере. Правни експерти сматрају да Македонија нема снаге да се избори са том поплавом тужби.

Македонски опозициони Социјалдемократски савез поднео је Јавном тужилаштву 21 кривичну пријаву против више од 17 лица због прислушкивања и ремећења изборног процеса, чиме је, суштински, настављен талас тужби које су засуле македонске судове од почетка те афере.

Медији у Македонији су побројали двадесетак највиших државних функционера против којих су до сада подигнуте кривичне пријаве, на које су они, наравно, одговорили контратужбама.

Међу туженима и тужитељима су премијер Никола Груевски, министарка полиције Гордана Јанкуловска, лидер опозиције Зоран Заев, шеф тајне полиције Сашо Мијалков...

"Поплава кривичних пријава је доказ да постоје аномалије у систему, односно да институције система не функционишу", рекао је адвокат Филип Медарски.

Остали правни стручњаци у Македонији сматрају да правосудни систем нема ни снаге ни воље да се ухвати укоштац са тим проблемом. 

Заменица председника СДСМ-а Радмила Шећеринска, која се и сама налази на том списку, рекла је да кривичне пријаве обухватају злоупотребу службеног положаја, злоупотребу личних података, изазивање опште опасности и фалсификовање исправа.

Такође кривичне пријаве обухватају и противзаконито посредовање, повреду бирачког права, повреду слободе на опредељење за време избора, као и повреду тајности гласања и злоупотребу средстава за финансирање изборне кампање.

Шећеринска је рекла да СДСМ жели да остави писани траг у тим институцијама и да ће неко морати да сноси одговорност за незаконите делатности током низа изборних циклуса.

Кривичне пријаве су поднете након низа конференција за медије на којима је СДСМ објавио серију снимака недозвољеног прислушкивања разговора који се односе на намештање избора.

СДСМ оптужује премијера Николу Груевског да је у протеклих неколико година са сарадницима тајно прислушкивао више до 20.000 особа, међу којима су припадници власти, опозиције, дипломате, новинари, интелектуалци, представници НВО, па и верски поглавари.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи