Грчка обећала да ће брже враћати дуг

Грчка је обећала да ће убрзати примену споразума о враћању дуга међународним кредиторима, саопштила је канцеларка Немачке Ангела Меркел после разговора са грчким премијером Алексисом Ципрасом у Бриселу. Ципрас је рекао да је оптимистичан и најавио да ће Атина у наредним данима представити детаљан план структурних реформи. Новац Грчкој ако убрза реформе, поручују из ЕУ.

Разговори грчког премијера са Меркеловом, председником Француске Оландом и кредиторима из Европске уније трајали су сатима, до дубоко у ноћ.

Улог за Атину и даље је велики - неопходне су значајне економске реформе да би се добило 240 милијарди евра, од укупно 320, колико се Грчка задужила. Без тог новца, Грчка као држава не може нормално да функционише.

Премијер Грчке Алексис Ципрас рекао је да су након излагања, више оптимистични.

"Мислим да су све стране потврдиле своју намеру да дају све од себе да се што пре превазиђу потешкоће у којима је грчка привреда", навео је Ципрас.

Ципрас у понедељак путује у Берлин, на додатне преговоре са немачком канцеларком.

Ангела Меркел је рекла да ће грчка влада показати пуну одговорност према спровођењу реформи.

"У наредним данима послаће нам комплетан списак у коме се прецизно наводи шта ће бити тиме обухваћено", рекла је Меркелова.

Председници Европске комисије, Еврогрупе и Европског савета навели су у заједничком саопштењу да ће се, у духу међусобног поверења, све стране посветити убразавању рада на примени споразума.

ЕУ: Новац Грчкој ако убрза реформе

Челници Немачке, Француске и кључних тела Европске уније сагласили су се у Бриселу да Грчкој одобре хитно потребних неколико милијарди евра за отплату приспелих дугова под условом да влада у Атини у року од неколико дана поднесе списак потпуних реформи и убрзано крене у њихово спровођење, преноси Бета.

Како је саопштио председник Европског савета Доналд Туск, договор је усвојен на маргини сусрета вођа ЕУ у Бриселу.

"Нисмо донели конкретне одлуке, али се сада боље разумемо", рекао је Туск новинарима, преноси Танјуг.

Рекао је да Грчка, која се опире програму штедње који су јој наметнули повериоци, мора да се суочи са стварношћу и схвати да не може да рачуна на значајну финансијску помоћ ако не испуњава своје обавезе.

"И осталима треба суочавање са реалношћу, јер се не може игнорисати озбиљност политичке ситуације у Грчкој", истакао је Туск.

Грчки премијер Алексис Ципрас је изјавио да је тиме "стављен на шине" програм подршке Грчкој за извлачење из драматичне финансијске и економско-социјалне кризе.

Ципрас је нагласио да је "јасно да то значи да Грчка неће морати да предузима кораке који воде у рецесију", дакле даље "стезање каиша" за становништо и кресање јавних трошкова и буџета, што је досад, по уверењу грчке владе, изазвало велики пад привредног раста и масовну незапосленост у земљи.

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер понудио је Грчкој две милијарде евра неискоришћених средстава из европских фондова за развој.

"Ово неће бити искоришћено за попуњавање грчке касе, већ за пружање помоћи напорима Атине да створи привредни раст и социјалну кохезију", изјавио је Јункер на конференцији за новинаре одржаној на крају дводневног самита лидера ЕУ, јавља агенција Франс прес, преноси Танјуг.

Француски председник Франсоа Оланд је потврдио да се од Грчке тражи хитно убрзавање реформи, а немачка канцеларка Ангела Меркел је саопштила да се "није разговарало о прецизним бројкама или обавезама", али је предочила да је Грчка у тешкој ситуацији и да ће "новац моћи да се исплати само ако се обавезе испоштују".

Влада у Атини очекује да јој се у склопу програма решавања проблема дуга од 330 милиона евра исплати седам милијарди евра и камата ЕЦБ на откупљене грчке обвезнице од 1,9 милијарди евра, чиме би могла да плати траншу дугова која врло брзо доспева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи