Читај ми!

Јосиповић: Ветерани би певали с Бајагом да није на екавици

Доскорашњи председник Хрватске Иво Јосиповић, кога је на тој функцији заменила Колинда Грабар Китаровић, оцењује да протести ратних ветерана у тој земљи немају за циљ одбрану њихових права, већ стварање тензија и рушење владе Зорана Милановића.

Иво Јосиповић пише да би "шатораши" (пошто су демонстранти разапели и шаторе) са Бајагом, да не пева на многима од њих омраженој екавици, врло радо запевали његову песму "Пада влада", преноси Танјуг.

"Уосталом, на свом су противправно подигнутом шатору истакли паролу - Оба су пала, оба ће пасти. Легитимно очекивање. Један је, ја - бивши председник, пао на изборима по свим правилима демократије... Али, шта ако онај други не падне?", навео је Јосиповић у колумни за интернет страницу Аутограф коју преноси Јутарњи лист.

Наравно, додаје Јосиповић, ту су шатораши да му помогну, "ако је помоћ уопште у овом случају и потребна".

Јосиповић оцењује да је зазивање смене власти на улици прешло границу коју демократско друштво може толерисати, а истовремено критикује и eфикасност владе.

Према његовим речима, о томе најбоље говори време које је било потребно да надлежне државне институције открију организаторе непријављеног и нелегалног окупљања и да против њих покрену прекршајни поступак.

Доскорашњи председник Хрватске подсећа да је и сам обилазио демонстранте у шатору у Савској улици у Загребу на самом почетку протеста али да се брзо видело да су проблеми бранитеља само повод за протесте с дубоко политичком, страначком платформом.

"Јасно је, стварање тензија, заправо је главни циљ шатораша, а мржња према политичким опонентима се маскирала у домољубље и заштиту бранитељских права", пише Јосиповић.

Оцењује да ће, ако Влада падне у недемократским околностима уз мању или већу помоћ шатораша за хрватску државу и друштво доћи "дани гнева, драматични попут оних Моцартових из Реквијема".

Према његовим речима, Хрватска ће се од тога опорављати деценију, можда и више. Али, могући је и други сценарио. "Можда баш шатораши који многе плаше својом агресивношћу и недемократичношћу, мотивишу бираче да свој глас дају актуелној влади, не зато што је сматрају успешном, него због страха од шатор-демократије", сматра Јосиповић.

"Тада ће Милановић и његови морати променити темпо, уместо елегије коначно ће, ако не желимо потпуни привредни и социјални суноврат, морати с 'Бумбаровим летом' Корсакова полетети одлучно и брзо", закључује доскорашњи хрватски председник.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи