Читај ми!

Тито “протеран“ са Пантовчака

Из кабинета хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић са Пантовчака уклоњена биста Јосипа Броза.

У саопштењу из кабинета председнице Хрватске наводи се да ће по одлуци председнице Колинде Грабар Китаровић уметничка дела бити предата на коришћење Музејима Хрватског загорја, пише Јутарњи лист.

Међу више од стотину дела, уз Аугустинчићево попрсје Јосипа Броза налази се још једно гипсано дело, два портрета, као и уља на платну Марина Тартаглие и Омера Мујаџића.

Иако је биста годинама изазивала полемике у јавности, досадашњи председници Хрватске, међу којима и први председник Фрањо Туђман, оснивач Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) из које долази и нова председница, нису желели да је уклоне из председничких двора.

Садашњи председник ХДЗ-а Томислав Карамарко више пута је критиковао бившег председника Иву Јосиповића због Титове бисте и поручивао да би је он, да је председник државе, избацио с Пантовчака.

Карамаркове изјаве изазвале су бројне критике, а посебно Јосиповићевог претходника, Стјепана Месића који је оценио да је у речима лидера ХДЗ-а садржан укус историјског ревизионизма којим "десница бомбардује већ више од две деценије".

Хрватски премијер Зоран Милановић је рекао да су Јосип Броз Тито и Фрањо Туђман најбоље што је држава имала у датим раздобљима историје и додао да онај ко то не разуме, не разуме ни хрватску историју.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи