Брисел дао "зелено светло" за БиХ

Шефови дипломатија Европске уније су у Бриселу дали "зелено светло" за довршетак и ступање на снагу споразума о придруживању с Босном и Херцеговином који може отворити и могућност да БиХ затражи кандидатуру за чланство у ЕУ.

Министри иностраних послова ЕУ су нагласили да је то омогућено писменим договором политичких вођа БиХ о реформама, сарадњи у равни централне државе у циљу европских интеграција и примене с ЕУ усаглашеног плана за економски опоравак, преноси Бета.

Министри ЕУ су у закључцима о БиХ истакли да је писмени договор вођа Бошњака, Хрвата и Срба крајем фебруара усвојио и парламент БиХ чиме су се испунили услови за довршетак и стављање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) с БиХ.

Они су "позвали вођство БиХ да у потпуности испуни дата обећања и обавезе, укључујући прилагођавање ССП-а и остану анагажовани аједно с ЕУ у склопу новог приступа и одрже повољан замах поспешењем почетног програма реформи уз саветовање с ЕУ".

"Нови приступ", на који су указали шефови дипломатије европске двадесетосморице, тиче се одлуке ЕУ да остави за касније неке раније постављане услове за давање "зеленог светла" за придруживање БиХ.

Такође, да превасходно програмом подршке "Заједнички пакт за раст и запошљавања" помогне економско-социјални опоравак у БиХ, под условом да се вођство три стране у тој земљи обавеже да ће наставити реформе и наћи заједнички механизам за преузимање и спровођење обавеза које проистичу из ССП и сарадње с Унијом.

Министри ЕУ су ставили до знања да ће "битан напредак у примени реформи, укључујући 'Заједнички пакт за раст и запошљавање' бити нужан да ЕУ у разматрање молбу (БиХ) за давање статуса кандидата за чланство".

У закључцима заседања министара ЕУ се подвлачи да програм реформи у БиХ мора бити примењен уз консултације с цивилним друштвом, укључујући ЕУ "мерила из Копенхагена о деловању политичке демократије и функционалне тржишне привреде" и деловање усаглашеног функционалног Механизма координације за сарадњу с ЕУ.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи