Читај ми!

Груевски демонстрира снагу, прва станица Скопље

Владајућа македонска странка ВМРО-ДПМНЕ одржала велики митинг у Скопљу, показујући да нема намеру да одступи у сукобу са опозицијом, која је претходних седмица изнела низ тешких оптужби на рачун владе Николе Груевског, укључујући масовно прислушкивање, застрашивање, крађу избора и неконтролисано трошење државних пара. Груевски тврди да су политичку кризу у Македонији изазвале стране службе. ВМРО-ДПМНЕ креће у "поход" кроз Македонију.

Хиљаде присталица ВМРО-ДПМНЕ из целе Македоније подржало је данас у Скопљу владу Николе Груевског и његове министре, одговарајући на тај начин на позиве опозиције да се формира прелазна влада која би испитала низ озбиљних навода о серији "мутних радњи" у које је, последњих година, била укључена владајућа странка.

"У којој је још земљи могуће да човек као (лидер опозиције Зоран) Заев изађе на конференцију за новинаре и лупа колико жели уз материјале које му је дала страна служба... Лажна је претпоставка да је ово борба на живот и смрт", рекао је Груевски присталицама.

Груевски је, истовремено, оптужио опозицију да, изазивањем политичких сукоба у Македонији, жели да заустави нова запошљавања и инвестиције.

"Е, па то нећемо дозволити", рекао је Груевски.

Политичка криза потреса Македонију већ неколико недеља, од када је опозициони СДСМ почео да објављује снимке прислушкиваних разговора Груевског и његових најближих сарадника који се договарају како да хапсе политичке противнике, прете тужиоцима и судијама, намештају изборе. Европска унија је затражила хитну истрагу тих навода.

Груевски и његова влада се нису претерано бавили тим оптужбама, оптужујући "стране силе" за изазивање политичких сукоба, а скуп у Скопљу може се посматрати као пумпање мишића пред наставак неизвесног политичког процеса у који је Македонија некако упала.

Лидер ВМРО-ДПМНЕ је, такође, начелно пристао да се формира прелазна влада, али само уколико у њој буде и његова партија.

"Градимо три ауто-пута, обезбедили смо компјутер за свако дете, увели смо 15 нових авионских линија... У тренутку када је напад усмерен против политичког система, ми остварујемо пројекте", рекао је Груевски.

У покушају да мобилише присталице, Груевски је најавио "поход" кроз Македонију.

"Сви устаните, чека нас поход од града до града, од куће до куће, од породице до породице", рекао је Груевски.

Заев је почетком фебруара почео јавности да представаља серију материјала, такозваних "бомби" које се односе на незаконита прислушкивања.

Опозиција тврди да су, за протекле четири године, премијер Никола Груевски и директор Државне безбедности Сашо Мијалковски незаконито прислушкивали више од 20.000 грађана, 100 новинара, као и најмање шест страних амбасадора.

До сада су били објављивани снимци телефонских разговора на којима се могло чути договарање челника ВМРО-ДПМНЕ о судским кадровима и поступцима, детаљи о хапшењу бившег министра унутрашњих послова Бошкоског, прислушкивање новинара и намештању избора.

Јавно тужилаштво је, суочено са притиском јавности, саопштило да неће дозволити да "буде укључено у интриге", као и да поступци које та институција води траже "посвећеност, време и стрпљење".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи