Читај ми!

Ципрас страхује да неће бити пара за плате и пензије

Грчки премијер Алексис Ципрас страхује да ће крајем месеца Грчкој недостајати новац за исплате редовних обавеза, пише немачки дневник "Франкфуртер алгемајне цајтунг".

Према томе, Грци треба да се припреме на то да плате и пензије државних службеника неће бити у потпуности исплаћене крајем марта, пише немачки лист, преноси Танјуг.

Вођа грчке левице, која је на власти мање од два месеца, пренео је у петак своја страховања председнику Европског парламента, Немцу Мартину Шулцу, током разговора у Бриселу.

"Ципрасу је хитно потребан новац", рекао је Шулц немачком дневнику.

"За то мора да убеди Еврогрупу (састанак министара финансија еврозоне) и Европску централну банку о спремности да предузме реформе и то од идуће недеље", додао је Шулц.

Ципрас тражи да Европска централна банка подигне Грчкој плафон за задуживање краткорочним обвезницама са две на три милијарде евра, тврди истом извору.

Мартин Шулц и председник Европске комисије Жан Клод Јункер позвали су у петак шефа грчке владе да идуће недеље упути Еврогрупи писмо у којем се Атина обавезује да ће спровести приватизације и обезбедити боље прикупљање пореза.

Ципрас се јесте на то обавезао, али је остао нејасан, наводи немачки дневник и указује да преговори између Атине и њених поверилаца, пре свега Европске уније, касне и тапкају у месту неколико недеља.

Грчкој доспевају неке велике исплате у марту, посебно према Међународном монетарном фонду, њеним главним повериоцем.

Атина, која је у петак исплатила нову траншу дуга од 336 милиона евра, дугује још 896 милиона евра тој финансијској институцији до краја месеца у оквиру отплате зајма од 240 милијарди, који је јој је дат од 2010. године.

Капацитет задуживања Грчке ограничен је јер не може да позајмљује на тржишту новац за средњорочне и дугорочне зајмове, а исплата једне транше већ одобреног зајма од преко седам милијарди евра суспендована је док влада радикалне левице не спроведе обећане реформе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи