Читај ми!

БиХ, осим Суторине споран и Малињак

Осим полагања права над Суторином, могућ је нови захтев БиХ за преиспитивање власништва над још једним делом црногорске териорије. Подручје Малињак, на граници Фoче и Пљевaља, узбуркало "духове", пишу Независне новине.

Посланица Демокртаског фронта (ДФ) у парламенту БиХ Ханка Вајзовић поднела је амандман на већ постојећу резолуцију о Суторини којим, међутим, тражи "утврђивање исправности уговором утврђене границе између БиХ и Црне Горе на граници општина Фоча и Пљевља (подручје Малињака)", преноси Танјуг.

Питање Малињака изнова је узбуркало "духове" у институцијама БиХ, ионако подељеним по "идеолошким, националним и интересним шавовима", пишу Независне новине.

Лист наводи да су Суторина, а сада и Малињак, као никада пре, дали парламентарцима БиХ довољно основа за размишљање и доношење властитих ставова који се, у неким случајевима, и разилазе са ставовима њихових политичких централа.

Тако Борислав Бојић, посланик Српске демократске странке (СДС) у парламенту БиХ, наводи да амандман посланице Ханке Вајзовић још није видео, али да је то и логично, "јер резолуција о Суторини још није прихваћена".

Члан Уставно-правне комисије Представничког дома Лазар Продановић сматра да је резолуција "доживела фијаско".

"У вези с тим подручјем Малињака, оно што се зна је да је у току преговора радних група БиХ и Црне Горе усаглашено да линија разграничења буде један поток између тих општина - и то је то", објашњава Продановић и позива Председништво БиХ "да коначно упути предлог споразума о разграничењу између БиХ и Црне Горе у парламент БиХ".

За разлику од његових колега, посланику Садику Ахметовићу из редова Странке демократске акције (СДА) добро је познато и питање Малињака, па наглашава да је, према његовим информацијама, то територија БиХ.

"Подручје Малињака је де факто на територији БиХ, али то шумско богатство експлоатише Црна Гора. Наравно, то треба и званично утврдити, али најприје треба видети како ће проћи резолуције о Суторини", закључује Ахметовић.

О овом питању, пише дневник, "брује" и црногорски медији, што довољно говори да су у суседној држави озбиљно схватили захтеве босанскохерцеговаче стране за коначно утврђивање границе и враћање делова њихове територије под јурисдикцију БиХ.

То, истиче се, свакако може дугорочно оптеретити односе двеју држава.

Након што је због питања Суторине црногорски председник Филип Вујановић пре неколико месеци одлучио да не шаље новог амбасадоре Црне Горе у Сарајево, Председништво БиХ одговорило је истом мером.

Како сазнају Независне, амбасадор БиХ у Црној Гори и даље је у Сарајеву на консултацијама, након што је донета противмера да он буде привремено повучен из Подгорице.

Суторина, приморска превлака код Херцег Новог, обухвата подручје од 80-ак квадратних километара.

Црногорски званичници су у више наврата подсетили да је Споразум о разграничењу парафиран и прошао Владу Црне Горе и Савет министара БиХ, закључујући да је то питање непотребно отворено и да се тиме само доприноси политичким тензијама у региону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи