Читај ми!

ВМРО-ДПМНЕ: Не напуштамо власт

На иницијативу неколико општинских комитета владајуће ВМРО-ДПМНЕ, у Скопљу ће 15. марта бити одржана трибина са које ће бити поручено да та странка нема намеру да напусти власт и формира прелазну владу на захтев опозиције, објавили су македонски медији.

Главни говорник на трибини биће премијер Никола Груевски а организатори очекују да скуп прерасте у велики партијски сабор, преноси Танјуг.

Идеја ВМРО-ДПМНЕ је да преко сабора грађанима пренесе поруку да нема намеру да напусти власт и да прихвати предлог опозиционог СДСМ-а за оставку и организовање избора са прелазном владом, прецизира македонски лист Фокус.

Према најавама незваничних извора, чланство на терену се мобилисало и шаљу се позиви административним радницима за учешће на трибини.

Стање ће, такође, искористити и Груевски да понови тезе да је и опозициони лидер Зоран Заев "државни непријатељ" и да је са сарадницима покушао да насилним путем сруши уставни поредак, сматра портал Тајм.

Откако је лидер опозиционе СДСМ Заев почео са објављивањем снимљених материјала на којима се чују разговори државних функционера који указују на незаконите активности, неколицина грађана је формирала Удружење за одбрану Македоније које одржава трибине широм Македоније.

На тим скуповима покушавају да укажу колико је штетна политика Заева, односно сматрају да је одрадио посао за стране службе и да на тај начин угрожава државу.

Удружење, наводе медији, својим деловањем има за циљ да скрене пажњу на "погрешне тезе" у вези са скандалом, за које се сазнало у досадашњем делу афере прислушкивања, и да на тај начин заштите политику владе која аферу жели да прикаже као монтирани процес како би избегла одговорност за садржину снимљених разговора који озбиљно доводе у питање легитимност власти.

Груевски: Заев убеђује јавност у нешто што не постоји

Претходно је, осврнувши се на материјале које објављује лидер опозиционе СДСМ, Груевски поручио да Заев покушава да јавност убеди у "нешто што не постоји".

У вези са захтевом опозиције за формирање прелазне владе и оставке министара рекао је да о влади одлучују искључиво грађани, а не Зоран Заев.

Упитан да ли постоји излаз из политичке кризе путем преговора, премијер је поручио да је увек спреман за политички дијалог на принципијелним основама.

Лидер опозиционе СДСМ Зоран Заев је почетком фебруара почео јавности да представаља серију материјала, такозваних "бомби" која се односи на незаконита прислушкивања.

Према његовим тврдњама, током последње четири године у Македонији су премијер Никола Груевски и директор Државне безбедности Сашо Мијалковски незаконито прислушкивали више од 20.000 грађана, преко 100 новинара, као и неке стране дипломате.

До сада су били објављивани снимци телефонских разговора на којима се могло чути договарање око судских кадрова, судских одлука и одлука Јавног тужилаштва, детаљи око хапшења бившег министра за унутрашње послове Бошкоског и медијске презентације тог случаја, случај са рушењем центра "Космос" Фијата Цановског и прислушкивање новинара, као и о намештању избора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи