Шулц: Грчка ће радити на договору са партнерима из ЕУ

Грчка ће покушати да "нађе заједнички језик" са партнерима из Европске уније по питању решења својих проблема отплате дуга међународним кредиторима, изјавио је председник Европског парламента Мартин Шулц након састанка са новим премијером Грчке Алексисом Ципрасом.

"Присутна су одређена страховања да ће Ципрас кренути сопственим путем, али сам данас сазнао да се то неће догодити", рекао је Шулц на заједничкој конференцији за штампу са Ципрасом у Атини, а пренела је агенција АФП.

То је прва посета неког званичника Европске уније од кад је Грчка у уторак добила нову владу.

Са Шулцом, који је био и први званичник Брисела који је Ципрасу честитао победу, у Атину је дошао и председник групе министара финансија еврозоне Јерун Дејселблум.

Ципрасова левичарска влада је започела свој мандат тиме што је обуставила приватизацију највеће грчке луке Пиреј и најавила укидање одређених мера штедње, на које је обавезна у складу са договором о добијању 240 милијарди евра стране помоћи, што је наишло на критике Немачке и Кине.

Уочи посете Шулца Атини, данас се огласио и председник Европске комисије Жан-Клод Јункер који је за француски "Фигаро" рекао да нема речи о опраштању грчког дуга.

Он је поручио да су договори могући, али да суштинских промена неће бити."Поштујемо глас народа у Грчкој, али Грчка мора такође да поштује друге, јавно мишљење и парламентарце из Европе", навео је Јункер.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи