Цвијановић: РС неће контролисати друштвене мреже

Премијерка РС Жељка Цвијановић каже да се предложеним новим Законом о јавном реду и миру не успоставља контрола над друштвеним мрежама. Оценила је да су се предлогу тог закона успротивили "они који га нису ни прочитали".

Жељка Цвијановић је у Станарима код Добоја, изјавила да је "у предлогу закона, и то само у образложењу, дефинисано шта се сматра јавним местом и да су то и друштвене мреже. Додала је да не види и у чему је проблем јер је тако "и у бројним законима земаља у регији, чак и оштрије, као и у Европи", преноси Бета.

Народна скупштина РС требало би да 3. фебруара разматра предлог новог Закона о јавном реду и миру, којим је предвиђено и кажњавање због прекршаја јавног реда и мира и на друштвеним мрежама.

Тим законом се дефиниција појма "јавно место" проширује на интернет, односно на друштвене мреже, а за прекршаје су предвиђене новчане казне до 1.700 марака (око 850 евра), чак и до казне затвора.

"У односу на важећи Закон о јавном реду и миру, проширује се дефиниција појма јавно место, имајући у виду, првенствено, друштвене мреже преко којих се врше организовање одређених прекршаја јавног реда и мира, а веза се налази у месту на којем је наступила последица...", пише у образложењу предложеног закона.

Премијерка Цвијановић тврди да се овим законом не успоставља контрола над тим да ли ће неко користити интернет или не, већ се само друштвене мреже дефинишу као "јавно место".

Оцену Министарства за економске односе и регионалну сарадњу РС да је закон "неприменљив" са становишта усклађености с прописима ЕУ, она је образложила тврдњом се ради о томе да та материја није регулисана на јединствен начин на нивоу ЕУ, већ је земљама-чланицама препуштено да самостално регулишу ту област.

Овај предлог закона изазвао је бурне рекације новинара и твитер заједнице у РС, као и упозорења да је слобода јавног изражавања мишљења гарантована Уставом што би примена тог закона у доброј мери ограничила.

Влада Републике Српске потрошила је свих 612 милиона конвертибилних марака (око 313 милиона евра), колико је имала на располагању у оквиру Економско-социјалне компоненте од продаје "Телекома Српске".

Премијерка Цвијановић рекла је да је тај новац потрошен наменски, за изградњу путева, санације школа и болница.

"Телеком Српске" је продат "Телекому Србија" 2007. године за милијарду и 260 милиона марака (око 669 милиона евра), а од тога је 612 милиона марака било намењено за Економско-социјалну компоненту.

О утрошку тих средстава расправљаће парламент РС на седници заказаној 3. фебруара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи