Читај ми!

Бихаћки имам врбовао борце за Исламску државу

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу за тероризам против Хусеина Боснића, неформалног вође радикалних исламиста у тој земљи, који је ухапшен у великој полицијској акцији у септембру.

Боснић (42), познатији под надимком Билал, како стоји у оптужници Тужлаштва Босне и Херцеговине, терети се за јавно подстицање на терористичке активности и врбовање бораца за терористичке групе, преноси Јутарњи лист.

Билала, који делује као имам у месту Бужим код Бихаћа, оптужница терети да је током 2013. и 2014. године као припадник тзв. селефијске заједнице у БиХ, организоване ван службених институција Исламске заједнице, у неколико места попут Велике Кладуше и Горње Маоче код Брчког ради пропагирања и ширења исламског радикализма у БиХ и региону, свесно и јавно подстицао друге особе да се прикључе терористичким организацијама.

У оптужници стоји како је Боснић на скуповима као и путем друштвених мрежа позивао припаднике селефијске заједнице да се придруже Исламској држави (ИС).

Напомиње се да се после тих Боснићевих позива, већи број држављана БиХ прикључио Исламској држави у Сирији и Ираку, при чему су починили различита терористичка дела.

Тужилаштво БиХ истиче да су неки од држављана те земље који су се придружили Исламској држави – погинули на ратиштима у Сирији и Ираку, док остали и даље учествују у активностима те терористичке организације и тако представљају опасност за БиХ, јер се обучавају и припремају за тероризам и по повратку у земљу.

Хусеин Боснић је прва особа оптужена на основу измена закона БиХ усвојених раније ове године којима су предвиђене законске казне за држављане те земље који се прикључе страним оружаним формацијама или подстичу друге да то учине.

Боснић је у притвору од почетка септембра када је заједно с петнаест следбеника приведен у оквиру акције "Дамаск", чији је циљ био да се пресече мрежа која се бавила врбовањем добровољаца за одлазак на ратишта у Сирији и Ираку.

Према проценама полицијских агенција у БиХ, најмање 150 држављана те земље се протеклих месеци придружило терористичким групама на тим ратиштима, учествујући у борбама углавном на страни Исламске државе и Фронта ел Нусре.

Иначе, недавно је Боснић на страницама гласила Исламске државе, између осталог, написао: 'Цели ће свет бити Исламска држава. Наш је циљ да и Ватикан постане муслимански.'

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи