Читај ми!

Мерон одао почаст деци убијеној током опсаде

Председник Међународног кривичног суда за бившу Југославију Теодор Мерон у Сарајеву је одао почаст деци убијеној током опсаде тог града у рату од 1992. до 1995. године, истакавши да је од изузетне важности да се такви страшни злочини више никада не понове.

Мерон је у пратњи неких од родитеља убијене деце положио венац на спомен-обележје у центру Сарајева које подсећа да је током опсаде главног града БиХ у њему, од снајперских метака или граната, међу више од 11 и по хиљада цивила погинуло и више од 1.500 деце и младих до 18 година, јавља агенција Хина, преноси Танјуг.

"Посета овом споменику за мене истиче сву окрутност рата и патњу цивила", казао је Мерон, који је, у оквиру дводневне посете БиХ, јуче обишао и места страдања српских и хрватских жртава рата.

Хашки трибунал за злочине почињене над становницима Сарајева осудио је двојицу генерала војске босанских Срба који су командовали снагама које су држале град у опсади три и по године.

Станислав Галић осуђен је на казну доживотног затвора, а Драгомир Милошевић на 29 година. За опсаду Сарајева оптужени су и бивши политички и војни вођа босанских срба Радован Караџић и Ратко Младић, којима се још суди.

Мерон је јуче обишао Уздол, код Прозора, где је одао почаст Хрватима убијеним у том селу 1993. године, а претходно Челебиће, крај Коњица, где је одао почаст српским жртвама, настрадалим 1992. године у тадашњем логору.

Егзекутори су у оба случаја били припадници Армије БиХ.

У Уздолу су припадници Армије БиХ убили 41 особу, међу којима је било 29 цивила и 12 припадника Хрватског већа одбране (ХВО).

За злочине почињене у Уздолу до сада нико није одговарао, иако су сродници побијених дали исказ и тужиоцима Хашког суда. Иначе, тај предмет је Хашки суд раније препустио Тужилаштву БиХ.

У некадашњем логору у Челебићима, код Коњица у Херцеговини, припадници Армије БиХ држали су заробљенике српске националности где је, према доступним подацима, у нечовечним условима било заробљено најмање 400 особа, а 19 их је убијено.

За злочине над српским заробљеницима у овом логору Хашки суд је 2003. године правоснажно осудио тројицу бивших припадника Армије БиХ. Хазим Делић је осуђен на 18 година затвора, Есан Ланџо на 15, а Здравко Муцић на девет година.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи