Прихваћена оставка владе Бугарске

Прихваћена оставка кабинета Пламена Орешарског. До ванредних избора у октобру Бугарску ће водити влада коју ће имановати председник Росен Плевнелијев.

Бугарски парламент прихватио је, како је било претходно договорено, оставку владе премијера Пламена Орешарског, чиме је отворен пут за одржавање превремених парламентарних избора заказаних за 5. октобар.

Оставку владе је прихватило 180 од 196 присутних посланика, осам је било против и осам уздржаних, преноси Бета писање Франс преса.

Према Уставу, председник Бугарске Росен Плевнелијев треба да именује мандатара за састав нове владе из редова конзервативаца, социјалиста и треће странке по његовом избору. Пошто је претходно договорено да ниједна странка то не прихвати, председник ће распустити парламент и именовати прелазну владу која ће организовати превремене изборе.

Очекује се да ће Плевнелијев именовати прелазну владу до 5. или 6. августа.

Према најновијим анкетама, конзервативци бишег бугарског премијера Бојка Борисова (2009-2013) имају могућност да се врате на власт, али у коалицији са још неколико мањих странака.

Влада социјалиста и странке турске мањине почела је у мају 2013. године четворогодишњи мандат предвођена нестраначким премијером Орешарским.

Највећа бугарска опозициона странка затражила је недавно превремене парламентарне изборе пошто је освојила највише места на изборима за Европски парламент.

Тензијама у Бугарској допринела је и неизвесна градња гасовода Јужни ток чије је обустављање тражила Европска комисија, као и неликвидност банака, што је изазвало масовно повлачење штедних улога.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи