Читај ми!

Скопље: Вранишковски остаје у затвору

Апелациони суд потрдио је пресуду првостепеног суда од три године затвора за архиепископа охридског и митрополита СПЦ Јована Вранишковског и условне казне за 18 његових следбеника, међу којима су и његове мајка и сестра, објавили су македонски медији.

Другостепени суд је, како се наводи, одбио жалбу Вранишковског као неосновану и прогласио га кривим за прање новца. Осим тога је, пишу медији, од његовог удружења у Нижепољу је конфискована имовина у висини износа штете, а у корист "оштећене (неканонске) македонске цркве", преноси Танјуг.

Напомиње се да је одлука Апелавионог суда кључна за даље преговоре о канонском признању македонске цркве са СПЦ-ом.

Подсећа се и да је Синод македонске цркве на једној од својих седница разматрао могућност ослобађања митрополита Јована од наводне кривице.

Архиепископ Јован Вранишковски осуђен је у Скопљу на три године затвора, а жалбу на ту пресуду поднео је новембра прошле године.

Пресудом Кривичног суда у Скопљу конфисковано је и 4.9 милиона денара са рачуна Удружења за унапређење грађанских и верских слобода "Анастасиа" из села Нижепоље код Битоља, као и земљиште у селу Нерези код Скопља површине 4.859 квадрата и вредности 8.6 милиона денара, у власништву Исајла Попова из Битоља.

Архиепископ Јован Вранишковски је у жалби навео да је "пресуда дискриминаторска и да је донесена из политичких разлога и да је сама по себи противречна, нејасна и без иједног доказа".

У жалби коју је Вранишковски упутио Апелационом суду у Скопљу било је наведено да је "Православна Охридска архиепископија 12 година од оснивања на различите начине гоњена од (македонских) државних власти и да је до данас одбијан њен захтев за регистровање у суду чиме би постала легална верска организација".

Вранишковски је од свог именовања за архиепископа Охридске архиепископије до сада већ четири пута у Македонији осуђиван на затворску казну за кривична дела "самовлашће", "распиривање националне и верске мржње" и "утаја" и ово му је пето изрицање затворских санкција.

Некадашњи владика канонски непризнате Македонске православне цркве (МПЦ) и садашњи архиепископ Охридски и митрополит Скопске православне цркве (СПЦ) Јован (Зоран) Вранишковски ухапшен је 12. децембра 2011. године на грчко-македонском граничном прелазу Меџитлија-Ники, код Битоља, под оптужбом да је проневерио 250.000 евра којима је куповао земљиште у Охриду док је био владика МПЦ.

Вранишковски је након хапшења одведен у затвор Идризово код Скопља, где се и сада налази у, како наводе његови адвокати, тешким условима.

СПЦ и МПЦ се деценијама споре око статуса православне цркве у Македонији. МПЦ је 1950-их година од СПЦ, у чијем је саставу била, добила аутономију, а 1967. је прогласила аутокефалност.

МПЦ не признаје ниједна помесна православна црква, а СПЦ је сматра расколничком, док у исто време свештеници СПЦ немају дозволу да раде у Македонији.

МПЦ је пре две године допунила назив и сада се назива Македонска православна црква - Охридска архиепископија.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи