Читај ми!

Бољковцу потврђена оптужница

Потврђена оптужница против Јосипа Бољковца којом се терети да је као шеф карловачке Озне одговоран за ликвидацију 21 цивила, који су били осумњичени да су у време Другог светског рата сарађивали са усташким властима.

Загребачки Жупанијски суд потврдио је оптужницу против Јосипа Бољковца (93) која га терети да је као шеф карловачке Озне (Одељење за заштиту народа) одговоран за ликвидацију 21 цивила, који су били осумњичени да су у време Другог светског рата сарађивали са усташким властима.

Бољковац, који је био први хрватски министар полиције, на суд је дошао у инвалидским колицима, јер се због болести и старости отежано креће, преносе хрватски медији.

Пре уласка у судницу није желео да коментарише поступак, а након потврде оптужнице његов адвокат Анте Нобило је новинарима рекао да се нада повољном исходу суђења и да и даље остаје при ставу да тужилаштво нема довољно доказа за то за што се Бољковац терети, али да ће, ипак, коначну одлуку о томе донети суд.

Ратни злочин за који се терети Бољковац догодио се на подручју Дуге Ресе, а тужилаштво га оптужује да је од 7. маја до средине јуна 1945. године, противно прописима међународног ратног права, командовао хапшење већег броја цивила с подручја Дуге Ресе и околних места под оптужбом да су сарађивали са усташким властима.

Ухапшени, међу којима је било шест познатих и 14 непознатих особа, неколико су дана наводно испитивани, а затим су, стоји у оптужници, по команди Бољковца одведени, убијени и закопани на пределу званом Виданка Цурак. У оптужници стоји и да је један мушкарац који се успротивио одвођењу убијен из ватреног оружја код железничке пруге у Дугој Реси.

Бољковац је ухапшен почетком новембра 2011. године, а иако је одбацио све оптужбе, уз покретање истраге, одређен му је и притвор. Неколико недеља после Уставни суд укинуо је одлуку о покретању истраге, јер ју је по одредбама старог закона водио истражни судија уместо државног тужиоца. Нова истрага је крајем јануара 2012. покренута по новом Закону о кривичном оступку.

Након подизања оптужнице средином септембра ове године, Бољковац је рекао да се његовим случајем скреће пажња са дневне политике, а поновио је како нема појма о злочинима, јер карловачка Озна није била меродавна за та питања, него су о ликвидацијама одлучивала окружна тела.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи