Без договора о ћирилици

Нема договора хрватског премијера Зорана Милановића са противницима ћирилице. Премијеру био постављен ултиматум, или "скидање" ћирилице, или референдум. Полиција идентификовала осумњиченог за скидање двојезичне табле у Вуковару.

Састанак хрватског премијера Зорана Милановића са противницима ћирилице окупљеним око "Стожера (штаба) за одбрану хрватског Вуковара" завршен је без договора, јавили су хрватски медији. Уочи састанка, одржан је протест хрватских ветерана на Марковом тргу у Загребу.

Други састанак за десет дана противника ћирилице у Вуковару и премијера трајао је готово три сата а, како је новинарима рекао представник удружења ветерана Томислав Јосић, завршен је без икаквог напретка и помака.

"Наравно да се ништа нисмо договорили. Влада и Сабор крше члан 8 Уставног закона о праву националних мањина и члан 16 Устава, иако тврде да они те законе спроводе", рекао је Јосић.

Представник ветерана поново тврди да је попис 2011. године фалсификован, као и да је то свима у, како је рекао, овој држави јасно, али се закон на основу тог пописа, ипак, спроводи.

"Ми смо и даље отворени за разговор. Међутим, не можемо рећи да има неке политичке воље да се ситуација у Вуковару реши", рекао је Јосић најавивши да ће детаље са састанка са премијером изнети сутра на конференцији за новинаре у Вуковару.

Упитан да ли ће бити референдума, Јосић је одговорио: "Видећемо, ми ћемо се и даље борити".

У међувремену, вуковарско-сремска полиција је, како је пренела агенција Хина, саопштила да је идентификовала 47-годишњег Вуковарчанина, чије име се не наводи, због сумње да је 25. октобра скинуо двојезичне табле са зграде државне управе и Прекшајног суда у том граду.

Уочи састанка, хрватски ветерани протестовали су на Марковом тргу у Загребу. Носили су транспарент на којем је великим словима писало "Вуковар - град хероја и страдања", односно "Вуковар без ћирилице".

Противници ћирилице у Вуковару су код Милановића дошли у подне са девет захтева међу којима је потпуно укидање ћирилице у том граду, доношење одлуке о увођењу мораторијума на примену Уставног закона о правима националних мањина до идућег пописа становништва и проглашење Вуковара местом посебног пијетета.

Такође, траже хитну обуставу свих истражних радњи и поступака против чланова Стожера, бранитеља, цивила и запослених у МУП-у осумњичених за скидање натписних плоча.

Они тврде да ће, уколико њихови захтеви не буду прихваћени, онемогућити представнике државног врха да 18. новембра у Вуковару присуствују Дану сећања.

Први састанак Зорана Милановића и противника ћирилице је одржан у Вуковару и после четири сата разговора, Милановић је одлучио да испред зграда локалне самоуправе у том граду повуче полицију и уклони челичне барикаде које су обезбеђивале двојезичне табле, а да те табле остану.

Међутим, договор није поштован па су ћириличне плоче и у протеклих неколико дана више пута крадене, а вуковарски ветерани су тврдили са премијером није постигнут никакав договор.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи