Читај ми!

Јосиповић: Допринос Срба хрватском успеху

Идентитет српске заједнице у Хрватској део је укупног националног идентитета те земље и његово богатство, рекао хрватски председник Иво Јосиповић. Кад прошетате Загребом, погледате плоче, зграде, прелистате странице историје, видите колики је допринос Срба Хрватској, нашем успеху, рекао Јосиповић.

Председник Хрватске Иво Јосиповић поручио је да је идентитет српске заједнице у Хрватској део укупног националног идентитета те земље и његово богатство.

"Кад прошетате Загребом, погледате плоче, зграде, прелистате странице историје, видите колики је допринос Срба Хрватској, нашем успеху", рекао је Јосиповић, додавши да је у историји тих односа било и неуспеха, а највећи је био рат.

"И ту требамо, и једна и друга заједница, објективно да видимо који су били узроци, последице и како их најбоље можемо отклонити", рекао је хрватски председник који је учествовао на конгресу стипендиста Српског привредног друштва "Привредник" с темом "Млади Срби у Хрватској: Потрага за идентитетом".

Он сматра да данас у хрватском друштву постоје озбиљни проблеми у међунационалним односима, али је уверен да ће они бити "једна од епизода која ће на крају кренути добрим путем" и верује да је међу Хрватима и Србима већина оних који поштују једни друге и знају да треба да сарађују.

Јосиповић је истакао да положај Срба и других мањинских заједница у Хрватској треба да се одвија по формули - интеграција, не асимилација.

Под интеграцијом он подразумева право заједнице да гради своје културне и научне институције и политичке странке, али и да се припадници мањинских заједница морају активирати и у општим институцијама хрватског друштва, јер у супротном постоји опасност "гетоизације".

Он се осврнуо и на односе с Србијом, рекавши да постоје бројни проблеми који те односе оптерећују, али је изразио уверење да обе државе имају снаге за отворен разговор, а владе снаге за решавање проблема.

Чињеницу да је Хрватска чланица ЕУ треба да искористимо на добробит целог друштва, укључујући мањинске заједнице, али и као механизам да цео регион трајно учинимо зоном мира, сарадње и пријатељства, поручио је Јосиповић.

Као изасланик председника Народне скупштине Републике Србије Небојше Стефановића, скупу се обратио посланик Миодраг Линта.

Он је рекао да представници српске омладине у Хрватској својим деловањем шаљу три поруке - да не желе да се одрекну српског националног идентитета, не прихватају политику да су "Срби колективни кривци и реметилачки фактор" него управо супротно, фактор мира, сигурности, разумевања и међусобног поштовања и да желе да се боре за иста права као и остали грађани Хрватске.

Линта је рекао да жали што је хрватска гранична полиција јуче, на граничном прелазу Бајаково, српску делегацију, у службеном аутомобилу владе и с дипломатским пасошима, задржала 50 минута.

"Тек након интервенције генералног конзула РС у Вуковару Живорада Симића ми смо добили дозволу да наставимо пут. За то време је неколико аутомобила са српским таблицама поред нас уредно и без проблема наставило пут према Загребу", рекао је Линта, а пренела агенција Хина.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи