Читај ми!

Инцидент у нуклеарки Кршко

У словеначкој нуклеарној електрани "Кршко" откривена су оштећења на горућим шипкама, од којих је једна сломљена. Разлози за овај инцидент нису познати.

Током редовног ремонта нуклеарне централне "Кршко" у Словенији утврђена су оштећења на шипкама за нуклеарно гориво и да је део једне од тих шипки пао на дно нуклеарног реактора са водом.

Надлежни тврде да нуклеарна безбедност није угрожена, јавила је агенција СТА.

Нуклеарка је у функцији, али се не зна до када, иако разлози за овај инцидент нису познати.

Директор управе за нуклеарну безбедност Андреј Стритар најавио је долазак тима из Француске који ће с посебним подводним роботом у потпуноси прегледати нуклеарку укључујући и све потенцијлне високо радиоактивне чипове.

Најављено је да ће стручњаци за нуклеарке свеобухватније о овом проблему говорити на конференцији за новинаре која је најављена у "Кршком" за петак.

Иначе, редовни ремонт нуклеарке започет је 1. октобра и биће настављен, а надлежни ће одллучити да ли ће због овог испада рок од планираних 35 дана бити продужен.

У "Кршком" тврде да ће разлози овог инцидента бити анализирани и да ће бити предузете све превентивне мере ради будућег обезбеђења нукларног горива.

Подсећа се да су организације "Гринпис" и "Фокус" пре неколико дана поставиле низ питања у вези са дешавањем у нуклеарној електрани "Кршко" која је у Словенији изграђена у време док је она била једна од република некадашње СФРЈ, а налази се у близини границе са Хрватском.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи