Читај ми!

Вуковар, поново скинута ћирилична табла

Поново скинута двојезична табла са Завода за запошљавање у Вуковару. Противници ћирилице спремају ултиматум Милановићу.

У Вуковару се настављају проблеми с постављеним двојезичних латинично-ћириличних табли на зградама јавних и државних установа у том граду, па је тако прошле ноћи непознати починитељ поново скинио таблу са Завода за запошљавање.

Хрватски медији објавили су да је на згради Завода табла била поново постављена у понедељак када су двојезични натписи постављени на више локација у граду. Те табле биле су јефтиније од претходних И постављене на већој висини него што је уобичајено.

Ово је други пут да је табла скинута са зграде Завода.

Од септембра када су постављене, двојезичне табле на латиничном и ћирличном писму су више пута скидане, па потом постављане, а неко време их је чувала полиција.

После прошлонедељног сусрета премијера Зорана Милановића и представника Штаба за одбрану хрватског Вуковара, који се противе двојезичности у Вуковару, договорено је повлачење полиције.

Противници ћирилице у Вуковару поново ће се састати са премијером Милановићем у понедељак, 28. октобра, када ће пред њега и његове министре изаћи са ултиматумом - или одмах наложити скидање ћириличних плоча, или се преговори прекидају, јавила је РТЛ ТВ.

Уколико, како се наводи, дође до прекида преговора противници ћирилице окупљени око Штаба ветерана за одбрану Вуковара ће почети да прикупљају потписе за расписивање референдума.

Грађанима ће бити понуђена три питања на изјашњавање: јесу ли за то да се праг за увођење двојезничности подигне на 50 одсто мањинског становништва, затим јесу ли за то да се Вуковар прогласи местом посебног пијетета, као и слажу ли се са тим да се особама које су, како се наводи, "учествовале у агресији онемогући рад у јавним и државним службама".

Портпарол противника ћирилице Игор Гаврић каже да ће власт морати да уважи резултате референдум и да очекују барем милион потписа за његово расписивање.

Вуковарски ветерани, противници ћирилице сутра ће у Загребу одржати јавну расправу о двојезичности у којој ће, како је најављено, учествовати 190 њихових изасланика.

Очекују, кажу, и долазак академика, политичара, грађана, правних стручњака, све с циљем да се расветле правне појединости око спровођења двојезичности у Вуковару и евентуалног изналажења неких нових решења.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи