Читај ми!

Кацин: Казнити и хулигане и Амфилохија

Одржавање подгоричког прајда позитивно ће се одразити на даљи европски пут Црне Горе, али због напада на учеснике, власт треба да казни менторе хулигана и митрополита Анфилохија, у чијим изјавама је било говора мржње, сматра Јелко Кацин, потпредседник Делегације Европског парламента за сарадњу са земљама југоисточне Европе.

Потпредседник Делегације Европског парламента за сарадњу са земљама југоисточне Европе Јелко Кацин изјавио је да очекује да црногорска држава, поред хулигана, адекватно казни и њихове духовне менторе због напада на учеснике Поворке поноса у Подгорици.

Кацин је казао да је у речима митрополита црногорско-приморског Амфилохија, изреченим пре подгоричког прајда, препознао говор мржње.

"Морам рећи да су спорне, пре свега, изјаве митрополита Амфилохија, које су, по мени, не само пример непоштовања права мањина, већ и говор мржње. На институцијама Црне Горе је да направе процену и да реагују на то", навео је он.

Кацин је порталу Аналитика казао да Црна Гора заслужује похвале због одржавања прве геј параде у Подгорици.

"Црна Гора је показала да Устав треба бранити делима, а не речима. Право на окупљање свих мањина је једно од елементраних права и одржавањем прајда то се доказује и у пракси", истакао је он.

Према његовим речима, одржавање подгоричког прајда позитивно ће се одразити на даљи европски пут Црне Горе.

"Црна Гора је успешном реализацијом прајда показала да је предводник и локомотива европских интеграција на западном Балкану. То је пример који треба следити", казао је Кацин, додајући да Црна Гора може очекивати да до краја године отвори преговарачка поглавља 23 и 24.

У Подгорици је у недељу одржана прва Парада поноса, када је у нередима повређен је 21 полицајац, а приведено је 70 изгредника.

У међувремену, први декларисани геј у Црној Гори Здравко Цимбаљевић затражио је азил у Канади, због сталних претњи смрћу.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи