Читај ми!

Завршна реч на суђењу Јашаревићу

Тужилац на поновљеном суђењу Мевлиду Јашаревићу рекао да је "ван сваке разумне сумње" доказано да је Јашаревић починио кривично дело тероризма када је напао амбасаду САД у Сарајеву 2011. године.

На поновљеном суђењу Мевлиду Јашаревићу, тужилац Дубравко Чампара је у завршној речи рекао да је Тужилаштво БиХ "ван сваке разумне сумње" доказало да је Јашаревић починио кривично дело тероризма, са директним предумишљајем, када је напао америчку амбасаду у Сарајеву 28. октобра 2011. године.

Сви докази у првостепеном суђењу, после којег је Јашаревић био осуђен на 18 година затвора, а Тужилаштво тражило већу казну, показују да је Јашаревић починио кривично дело тероризма са директним предумишљајем, рекао је тужилац.

Материјални докази који су приказани током суђења доказују, тврди Чампара, да је Јашаревић напад на Амбасаду САД планирао дуже време.

Подсетио је да је Јашаревић 28. октобра 2011. године испалио најмање 105 метака, ранио полицајца Мирсада Велића наносећи му две тешке прострелне ране, уплашио грађане главног града БиХ и нарушио углед државе.

Тужилац је оспорио тезу одбране да су Велића могли да ране и сами полицајци.

Навео је и да је оптужени имао две пушке, од којих је једна била "за резерву".

Тужилац је подсетио и на видео-поруке које је Јашаревић оставио, а које је требало да буду објављене накнадно.

У њима је навео и разлоге због којих је учинио ово кривично дело, а говорио је у Горњој Маочи, стецишту вехабија, где је и сам живео непосредно уочи напада.

Тужилаштво БиХ као олакшавајућу околност узело је чињеницу да је Јашаревић релативно млад човек, а као отежавајуће то да је већ био осуђиван, чињеницу да се није извинио због тог чина ни грађанима ни полицајцу Велићу као и његово непоштовање институција БиХ.

Суд је одредио да одбрана своје завршне речи изнесе 13. новембра, а адвокат Јашаревића Сенад Дуповац рекао је новинарима да ће негирати кривично дело тероризма и нагласити да се ради о угрожавању особа под међународно-правном заштитом.

Иначе, на прошлом рочишту, 14. октобра, Јашаревић се у судници појавио обријане браде и тада је адвокат Дуповац потврдио да је његов брањеник изашао из вехабијског покрета.

Адвокат је данас замерио што Тужилаштво то није ни споменуло, пренели су локални медији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи