Читај ми!

Затвор за новинара у Македонији

Новинара Томислава Кежаровског суд у Македонији осудио на 4,5 године затвора због откривања идентитета заштићеног сведока, за којег се касније испоставило да је лажни сведок.

Македонски новинар Томислав Кежаровски осуђен је на четири и по године затвора због откривања идентитета заштићеног сведока у случају убиства старца у селу Ореше, недалеко од Велеса, пре осам година, преносе македонски медији.

Томислав Кежаровски је оптужен да је у текстовима објављеним 2008, у часопису Репортер 92, који више не постоји, открио идентитет заштићеног сведока, за кога се касније открило да је био лажни сведок.

Данашња пресуда изречена у Основном суду у Скопљу изазвала је оштре критике новинарских удружења, организација за људска права и ОЕБС, чија је представница за слободу медија Дуња Мијатовић позвала македонске власти да одмах ослободе Кежаровског.

Он је ухапшен 28. маја у полицијској акцији "Ликвидације" и од тада је у притвору где ће остати до правоснажности пресуде.

Мијатовићка је изразила дубоку забринутост због пресуде Кежаровском оценивши да ће она имати озбљине последнице за слободу изражавања и медијске слободе у Македонији.

"Кривично гоњење репортера због новинарске делатности је кршење основног људског права на слободу изражавања и обећања државе ОЕБС-у да ће развити и заштитити слободне медије", навела је Дуња Мијатовић.

Током суђења Кежаровском, његове колеге организовале су протесте, упозоравајући да је реч о суђењу медијима и слободно изнесеној мисли.

Пресуда македонском новинару изазвала је и реакције посланика у парламенту, па је опозиција у Собрању, како преносе македонски медији, затражила једночасовни прекид седнице у знак протеста против пресуде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи