Читај ми!

Нових пет ћириличних плоча у Вуковару

Поново постављено пет двојезичних плоча на зградама државних институција у Вуковару. Нове плоче постављене више него што је то уобичајено, знатно су мање од пређашњих и јефтиније, пише "Јутарњи лист".

У Вуковару је јутрос поново постављено пет двојезичних плоча на зградама државних институција у том месту.

Загребачки Јутарњи лист сматра занимљивим то што су овог пута нове плоче постављене више него што је то уобичајено, да су знатно мање од пређашњих, као и да су јефтиније.

До сада су, наиме, постављене плоче чија је цена, како се наводи, била 2.000 куна (око 270 евра), а ове су пластичне и пресвучене фолијом.

Двојезичне плоче су први пут постављене почетком септембра, уз инциденте и сукобе противника ћирилице са полицијом у којима је било и повређених.

Двојезичне плоче су до сада више пута скидане или разлупане, а последњи пут се то догодило у суботу увече, свега два дана након што се хрватски премијер Зоран Милановић са противницима ћирилице окупљеним у Стожеру (штабу) за одбрану хрватског Вуковара договорио да повуче полицију и да уклони челичне барикаде које су обезбеђивале двојезичне натписе.

У време док су постављане плоче на зграде Општинског и Прекршајног суда, на тераси кафића насупрот зграде седели су чланови Штаба за одбрану хрватског Вуковара, међу којима је био и портпарол Игор Гаврић.

Они су, наводи лист, били видно љути због постављања нових плоча.

"Из преговора с премијером могло се назрети да се и он слаже да услови за постављање нових плоча нису испуњени, иако је рекао да се закони морају спроводити. Ићи ћемо сигурно на још један састанак, а онда ћемо видети хоћемо ли наставити или прекинути преговоре", изјавио је Гаврић.

Милановић је са противницима ћирилице разговарао у четвртак у Вуковару, а дан касније они су демантовали да су се са премијером договорили да може да повуче полицију и барикаде и да ћириличне плоче могу остати.

Наредни састанак премијера са противницима ћирилице најављен је за 24. октобар и биће, како је речено, одржан у проширеном саставу. Не искључује се, наиме, да састанку присуствује председник Иво Јосиповић или неко кога он буде одредио.

Јосиповић је раније данас изјавио да је сада време да Влада "затвори причу о ћирилици".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи