Читај ми!

Подгорица, полиција одбранила Параду поноса

Параду поноса у Подгорици обележили сукоби полиције и противника Прајда. На каменице и петарде полиција узвратила сузавцем и пендрецима. Повређено двадесетак полицајаца, од којих један теже, и неколико противника параде. Приведено је 60 људи. Параду обезбеђивало око 2.000 полицајаца.

У Подгорици је одржана прва Парада поноса, под слоганом "Црна Гора поносно", а око 200 учесника обезбеђује око 2.000 полицајаца.

На почетку Параде, у Подгорици се полиција сукобила са око 150 противника геј параде, који су покушали да уђу у део града где је одржана та манифестација.

Полиција је употребила пендреке и сузавац да би растерала противнике Параде поноса, а они су узвратили петардама и каменицама. Зону сукоба надлетао је и полицијски хеликоптер.

Црногорски министар унутрашњих послова Рашко Коњевић изјавио је да је полиција професионално поступила, истичући да неће бити компромиса према онима који су прекршили закон.

У сукобима je повређено је 20 полицајаца, а приведено је 60 противника геј поворке.

"Професионално и законито поступање полиције током одржавања Поворке поноса прилика је да изразим захвалност свим њеним припадницима, који су учествовали у обезбеђивању данашњег догађаја", рекао је Коњевић.

Коњевић је захвалио и грађанима Подгорице који су, како је навео, изразили висок степен толеранције према учесницима Поворке поноса и тиме показали разумевање и уважавање различитости, чиме су дали велики допринос да скуп протекне у безбедној атмосфери.

Према речима директора Ургентног блока Клиничког центра Црне Горе Владимир Добричанин, један полицајац има теже телесне повреде, док су остали примљени са лакшим повредама и пуштени су на кућно лечење.

Јаке полицијске снаге блокирале су шире градско језгро Подгорице, а од раних јутарњих сати је блокиран за саобраћај и шири центар града.

Један од организатора параде Данијел Калезић честитао је мирно окупљање, уз наду да ће "све мере и стратегију заједнички решавати, са грађанима".

Организатори параде поручили су да су труд исплатио, јер су чланови ЛГБТ заједнице постали видљиви за Црну Гору, јавио је репортер РТС-а.

Освојили смо централну градску улицу, освојићемо и остале до потпуне слободе, навели су оранизатори након шетње од Краљевског парка до зграде владе.

Они су се захвалили на подршци припадницима ЛГБТ заједнице из Београда и Будимпеште, као и холандској амбасади.

Учесници Параде поноса евакуисани су полицијским марицама из центра града, јер није могао другачије да им се обезбеди сигуран излаз из зоне у којој је одржана парада.

Наредна Парада поноса у Подгорици најављена за јун наредне године. 

Министар за људска и мањинска права Суад Нумановић, који је на Паради представљао владу, рекао је да је свима загарантована слобода окупљања без обзира на групе припадања.

"Грађани су показали висок степен демократије, толерације и ово мирно окупљање је гарант да ће ЛГБТ популација бити заштићена у потпуности јер Црна Гора неће дозволити да се иједан грађанин осети мање вредним или незаштићеним", поручио је Нумановић, преносе Вијести.

Влада Црне Горе дала је политичку подршку одржавању Параде поноса и охрабрила ресорно министарство да предузме све мере из своје надлежности како би на дан одржавања скупа био очуван ред и мир.

Полиција је уочи Параде поручила да ће учинити све да заштити учеснике прајда.

Црква се противи одржавању Параде поноса, али је из Митрополије црногорско-приморске  саопштено да раније упућено писмо митрополита Амфилохија није и не сме бити схваћено као позив на било какво насиље против било кога, већ као позив на разум, мир, братску љубав и слогу.

Дан уочи одржавања "Монтенегро прајда" у главном граду Црне Горе нападнут је истакнути члан ЛГБТ заједнице. Као и у сличним инцидентима претходних недеља и овога пута нападачи су били малолетници.

Такође малолетни М. В. из Подгорице завршио је у Клиничком центру Црне Горе са опекотинама када се запалила материја док је покушавао да направи експлозивну направу, коју би активирао на данашњој Паради поноса.

Како преносе подгорички медији, М. В. је, према упутству са интернета, покушао да направи експлозивну направу, коју је намеравао да баци на учеснике прве Параде поноса у Подгорици, али се "пробна" направа запалила и нанела му опекотине по телу.

Иначе, прва Парада поноса у Црној Гори одржана је у јулу у Будви, а манифестација је протекла у знаку жестоких сукоба полиције и противника геј параде.

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи