Читај ми!

Парламентарни избори у Бугарској

Грађани Бугарске данас гласали на парламентарним изборима. Истраживања показују да ниједна од две највеће партије - ГЕРБ и Социјалистичка партија, неће бити у прилици да освоји већину гласова и самостално формира владу.

У Бугарској су данас одржани парламентарни избори, а истраживања јавног мњења показују да ниједна од две највеће партије - ГЕРБ и Социјалистичка партија, неће бити у прилици да освоји већину гласова и самостално формира владу.

Централна изборна комисија саопштила да је излазност до 13.30 часова била 29,15 одсто, саопштавају медији у тој земљи.

Бугарска влада била је приморана да у фебруару поднесе оставку после масовних протеста грађана незадовољних због корупције, растуће незапослености и високих рачуна за струју.

У јеку насилних протеста шест особа се спалило, од којих је петоро умрло. Ипак, планови за искорењивање сиромаштва нису били доминантна тема предизборне реторике.

Истраживање агенције "Сова Харис"  показује да ГЕРБ бившег премијера Бојка Борисова води незнатно у односу на Социјалистичку партију.

Резултати кажу да ГЕРБ - Грађани за европски развој Бугарске, подржава 20,9 одсто грађана, а да су, у односу на последње истраживање, социјалисти смањили разлику и сада уживају подршку од 20.4 одсто грађана.

Ниједна партија, према тој анкети, неће моћи да освоји већину гласова, а изгледи да би бугарска левица и десница могле да се договоре око формирања коалиционе владе су веома мали.

Аналитичари у Бугарској сматрају да би са оваквом поделом снага, владу могле да формирају најмање три партије.

Социолошкиња Мира Радева сматра да би изборни резултати могли да изненаде, али прогнозе показују вођство владајуће ГЕРБ партије, коју прате социјалисти. "У парламент ће вероватно ући још четири или пет партија, зависно од излазности", оцењује Радева.

Илегални гласачки листићи уочи избора

Дан уочи парламентарних избора у Бугарској, полиција је запленила 350.000 илегално одштампаних гласачких листића, што додатно доприноси предизборним тензијама.

Реч је о "вишку" гласачих листића, који су пронађени у штампарији, која је иначе штампала материјал за изборе. "То је срамно. Стидим се као Бугарин и треба предузети све мере да се не догађају такве преваре. То није ни европски, ни демократски", оценио је лидер социјалиста Сергеј Станишев.

Опозиционе странке траже да листиће паралелно пребројава и аустријски институт Сора, а истрагом ће бити утврђено ко је и по чијем налогу одшампао додатну количину гласачких листића. Изборе прати више од 250 међународних посматрача.

У најсиромашнијој чланици Европске уније, са просечном платом од 400 евра, расте страх да ће земља после избора ући у нови период нестабилности који ће додатно уздрмати економију. Нови улични протести, али и нови избори, можда су опет на помолу.

ГЕРБ обећава да ће наставити са мерама штедње, које су, уз корупцију, биле главни узрок изласка Бугара на улице.

Социјалистичка партија је, са друге стране, обећала стварање 250.000 нових радних места, обарање стопе незапослености и смањивање пореза за запослене са мањим примањима.

ГЕРБ се противи стварању било какве коалиције, док су социјалисти у прошлости сарађивали са мањим партијама, попут партије етничких Турака - МРФ.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи