Читај ми!

Седамдесета годишњица Битке на Неретви

Манифестацијом "Падај сило и неправдо", којој је присуствовало неколико хиљада људи из свих земаља бивше Југославије, у Јабланици обележена седамдесета годишњица Битке на Неретви.

У организацији Савеза антифашиста и бораца народноослободилачког рата Босне и Херцеговине, у Јабланици је обележена 70. годишњице Битке на Неретви, познате и као Битка за рањенике.

Манифестацији под називом "Падај сило и неправдо" присуствовало је неколико хиљада људи из свих земаља бивше Југославије, који су одали почаст жртвама историјске битке.

Председавајући Организационог одбора Нијаз Скендерагић рекао је да су "да су данас у центру пажње универзалне антифашистичке вредности и млади који ће наставити борбу против тог зла".

"Желимо да дамо подршку свим онима који желе да буду антифашисти, да пошаљемо поруку да борба није готова, да фашизам није побеђен на овим просторима и да морамо наставити тамо где су стали антифашисти који су извојевали победу у Другом светском рату", рекао је Скендерагић.

У програму су учествовали млади који су својим вршњацима промовисали антифашизам као животни став и опредељење на којем је могуће изградити здраво друштво. Богат уметнички програм режирао је сарајевски редитељ Дино Мустафић.

У Јабланици је отворена изложба Битке на Неретви, која је обновљена након скоро 20 година. Учесници су спустили хиљаде каранфила у реку Неретву и положили венце на споменик.

Четврта непријатељска офанзива

Битка на Неретви, позната и као Четврта непријатељска офанзива, била је најтежа и најхуманија битка коју је водила Народноослободилачка војска Југославије. Трајала је од јануара до априла 1943. године.

Био је то заједнички напад Сила осовине којом су Немци желели да униште врховни штаб и главну партизанску болницу. У нападу су учествовале немачке и италијанске дивизије, потпомогнуте са неколико усташких, домобранских и четничких јединица.

Процењује се да је више од 150.000 војника напало знатно малобројније партизанске одреде, уз које су били и рањеници. До краја марта убијено је око 8.000, а заробљене су још око 2.000 партизана.

Упркос тешким губицима и тактичкој победи Сила осовине, партизани су спасли штаб својих једнинца, болницу и све рањенике, којих је било око 4.000, због чега се битка назива и Битком за рањенике.

У историји ратовања остала је забележена епизода рушења моста на Неретви чиме су партизанске јединице заварале непријатеља и осигурале извлачење главнине својих снага према источној Босни.

По овој бици снимљен је и чувени филмски еп Вељка Булајића "Битка на Неретви" у којем су глумиле и светске звезде Орсон Велс, Јул Бринер, Харди Кригер, Франко Неро и Сергеј Бондарчук и који је постао један од напознатијих ратних филмова свих времена.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи