Јосиповић и Пахор за проширење ЕУ

Иво Јосиповић и Борут Пахор кажу да су за наставак проширења ЕУ на државе у региону, а на том путу помагаће им Хрватска и Словенија.

Председници Хрватске и Словеније Иво Јосиповић и Борут Пахор поручили су у Загребу да подржавају европске интеграције држава у региону којима ће политички и технички помагати на путу ка Европској унији.

"И Хрватска и Словенија сматрају да ЕУ није потпуна без свих земаља региона којима ћемо политички и технички помагати на том путу", рекао је Јосиповић после сусрета са словеначким председником Борутом Пахором који борави у дводневној посети Хрватској.

Јосиповић и Пахор истакли су важност заједничке европске будућности две државе после уласка Хрватске у ЕУ, 1. јула ове године.

Они су на заједничкој конференцији за новинаре позвали владе две државе да што пре пронађу решење за дугогодишњи спор пред Банком за међународна поравнања у Базелу о пренесеној штедњи хрватских штедиша бивше Љубљанске банке.

Јосиповић је, на питање новинара, поновио да Хрватска не крши Меморандум о сагласности хрватске и словеначке владе који су у Мокрицама у Словенији у марту потписали премијери Зоран Милановић и Јанез Јанша, после којег је словеначки парламент ратификовао хрватски приступни уговор с ЕУ.

Јосиповић је додао да Хрватска "не само да признаје меморандум, него обе владе раде у складу с њим".

Меморандумом је предвиђен наставак преговора о тзв. пренесеној штедњи под окриљем Банке за међународна поравнања у Базелу на основу Уговора о сукцесији и обустављање свих судских поступака које су покренуле две хрватске банке у вези с пренесеном девизном штедњом, чиме је Словенија условљавала ратификацију хрватског приступног уговора. 

Пахоров долазак у Хрватску поклопио се с рочиштем на суду у Загребу по једној од тужби против Љубљанске банке и Нове Љубљанске банке, али је оно одложено.

Словеначки председник оценио је после сусрета са председником Хрватске да су на састанку остварени велики помаци. 

"С великим оптимизмом треба гледати на то да наша заједничка европска будућност пружа прилику коју два народа не смеју и неће пропустити", рекао је Пахор и оценио да је у атмосфери пријатељства пуно лакше решавати спорна питања.

Председници Хрватске и Словеније потписали су и Декларацју о продубљеној сарадњи између народа и држава у којој су истакли да ће се залагати за усклађивање ставова у оквиру ЕУ, подржавати европске интеграције земаља Западног Балкана и јачати економске односе, као и културну и научну сарадњу две државе.

Јосиповић и Пахор прошетаће послеподне центром Загреба где ће разговарати са грађанима, а потом ће увече присуствовати пријему поводом Дана Европе који приређује Делегација ЕУ у Хрватској.

У Загребу се оцењује да Пахорова посета Хрватској на Дан Европе наглашава важност словеначко-хрватског партнерства у ЕУ и истиче пријатељске односе две државе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи