Читај ми!

"Мађар хирлап" кажњен због вређања Рома

Због вређања Рома мађарски дневник "Мађар хирлап" кажњен са 850 евра. Писац инкримисане колумне, иначе један од оснивача владајуће партије Фидес, користио говор мржње, саопштио мађарски Медијски савет.

Мађарски дневни лист Мађар хирлап кажњен је са 250.000 форинти (око 850 евра) због увредљивог писања у једној колумни у јануару о ромској мањини, саопштио је мађарски Медијски савет.

У саопштењу се наводи да је ова казна одређена јер је аутор колумне Жолт Бајер, један од оснивача владајуће партије Фидес и лични пријатељ премијера Виктора Орбана, прекршио новинарска правила која забрањују говор мржње и дискриминаторски садржај, јавио је АП.

Пишући о тучи у једном бару током прославе Нове године, у којој је неколико људи повређено, а поједини нападачи идентификовани као Роми, Бајер је написао да су "Роми као животиње и да се понашају као животиње".

"Велики број Рома нису способни да коегзистирају. Они нису способни да живе међу људима", написао је тада Бајер у листу блиском конзервативној Влади.

Бајер је и раније давао сличне коментаре на рачун ромске мањине, а изузетно увредљиве изјаве упућивао је и на рачун јевреја, па се лист Мађар хирлап више пута нашао на мети веома оштрих критика јер дозвољава такав садржај како у свом штампаном издању, тако и на вебсајту.

Роми чине седам одсто од укупно 10 милиона становника Мађарске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи