Читај ми!

Додик: Чавић да се извини Србима

Бивши председник РС Драган Чавић треба да се извини Србима јер је потписао срамни извештај о Сребреници да би сачувао "политичку фотељу", рекао председник РС Милорад Додик.

Председник Републике Српске Милорад Додик сматра да бивши председник РС Драган Чавић треба да се одрекне потписа са извештаја о Сребреници и да се јавно извини српском народу, јер су се, у међувремену, појавили нови докази у вези са догађајима на сребреничком подручју у јулу 1995. године.

"Чавић је потписао срамни извештај о Сребреници да би сачувао политичку фотељу. Да није било тог срамног и лажног извештаја много би лакше било данас Радовану Караџићу и многим другим људима у Хашком трибуналу", рекао је Додик Радио-телевизији Републике Српске.

Председник Српске је рекао да међународна заједница и Хашки трибунал нису имали никаквих егзактних података и доказа о томе шта се дешавало у Сребреници.

"Странци и Бошњаци покушали су да искористе причу о Сребреници као доказ да су Срби починили геноцид у Сребреници и зато је био потребан Чавићев извештај који прелази фамозну цифру од преко 8.000 убијених", истакао је Додик.

Он је рекао да данас сведочења многих у Хашком трибуналу говоре да то није тако, додајући да је један "високопозиционирани муслимански званичник" рекао да се на спомен-плочи у Поточарима налазе имена више од 1.000 људи који су погинули у међусобним борбама муслимана, као и имена неких који су живи.

Комисија за Сребреницу 2004. године утврдила је да је од 10. до 19. јула 1995. године на подручју Сребренице нестао 7.801 Бошњак.

Комисију је формирала Влада Републике Српске, на основу налога Дома за људска права БиХ.

Хаг приписује колективну одговорност

Додик је, учествујући у емисији Пресинг на РТРС-у, такође рекао да је уверен да Тужилаштво у Хагу нема ниједан валидан документ који би потврдио Караџићеву кривицу и да, стога, покушавају да наведу сведоке да потврде неке тврдње које постоје једино на бази новинарских извештаја.

"Један политички стереотип наметнут је као главна основица за распад бивше Југославије, а то је политика Срба или тадашњег српског режима Слободана Милошевића и да би управо та политика, која је касније по њима прерасла у злочине, требала да буде кажњена, а остали су злочини били као неки рефлекси, нешто што се десило као нека врста самоодбране у самом рату...То наравно није тачно", рекао је Додик.

Председник Републике Српске сматра да је очигледан покушај да се пресудама напише колективна одговорност.

"Ако је за Србе из протеклог рата на различитим просторима изречено казни затвора у укупном кумулативном износу од 1.100 година, онда свако ко за 50 или 100 година буде писао историју, мораће да каже: Ти Срби су заиста предодређени за то", закључио је Додик.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи