Читај ми!

Обележавање Божића у региону

Најрадоснији хришћански празник се обележава и у региону. У Црној Гори су и ове године паљена два бадњака. Централну архијерејску литургију у Подгорици служио митрополит Амфилохије. Свечано је било и у храмовима у Словенији, Хрватској, Македонији и у БиХ.

Православни верници у Црној Гори највећи хришћански празник Божић прослављају свечано, поштујући традиционалне обичаје, али, као и неколико претходних година, подељени на оне који подржавају Митрополију црногорско-приморску Српске православне цркве и канонски непризнату Црногорску православну цркву.

Божићне литургије служене су широм Црне Горе, а централну свету архијерејску литургију у Саборном храму Христовог васкресења у Подгорици служио је митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Током литургије прочитана је и божићна посланица његове светости партијарха српског Иринеја, а након тога светој тајни причешћа приступио је велики број православних верника.

У више црногорских градова, на Бадње вече, наложена су два бадњака. На Цетињу, уз традиционалне поруке мира и праштања, бадњаке су, сваки за своје вернике, освештали митрополити Амфилохије и Михаило.

Како преносе црногорски медији, митрополит Амфилохије је приликом обраћања верницима испред манастира замолио браћу која налажу бадњаке испред дворца краља Николе да дођу да то чине заједно испред манастира.

На тргу испред двора краља Николе митрополит Михаило још једном је позвао надлежне у држави да реше питање статуса Црногорске православне цркве, а вернике да воле своју државу.

Председник и премијер Хрватске Иво Јосиповић и Зоран Милановић присуствовали су у загребачком храму Преображења Господњег литургији коју је поводом Бадњег дана служио митрополит загребачко-љубљански Јован.

"Будимо миротворци, деца божја и испунимо божје заповести", рекао је митрополит Јован и поручио да људи треба да буду окренути једни према другима, да живе у миру и благослову божјем како би младима обезбедили срећнију будућност. 

Литургији су присуствовали и представници Срба у Хрватској. После службе, Јосиповић је свим верницима честитао Божић уз традиционалну поруку Мир божји - Христос се роди.

У Љубљани, председник Словеније Борут Пахор посетио је православну цркву Светог Ћирила и Методија. Разговарајући са представницима Српске православне цркве, Пахор је истакао да се за добре односе међу институцијама и међу људима.

У Македонији, главна прослава одржана је у Скопљу, испред Цркве Светог Климента Охридског. Свечано је било и у храмовима у Босни и Херцеговини.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи