Бадње вече у региону

У православним храмовима у региону службама бдења и паљењем бадњака, прослављено Бадње вече.

Службама бдења и паљењем бадњака, у православним храмовима у земљама региона прославља се Бадње вече и најављује Христово рођење.

Улицама Бањалуке су у духу српске православне традиције аутомобилима провезени бадњаци које је испред Саборног храма христа Спаситеља освештао епископ бањалучки Јефрем, након вечерњег богослужења.

После вожње кроз насеља, бадњаци су у поподневним часовима довезени испред храмова где су налагани уз обичаје, пијукање и народно весеље, јавља Радио-телевизија Републике Српске.

Уз свечарску бадњачку поворку, Бадњи дан је протекао и у Брчком. Већ традиционално, колона коју предовди искључиво коњска запрега, кренула је испред порте цркве Свете Марине у Сандићима.

Бадњаци су освештани и паљени и у Старој православној цркви у Сарајеву. Вечерњу службу, у присуству великог броја верника, предводио је парох Старе цркве Вања Јовановић.

У Црној Гори и ове године налагана су два бадњака: један у организацији Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве, и други који су ложиле присталице канонски непризнате Црногорске православне цркве.

Председник Хрватске Иво Јосиповић честитао је Божић верницима који тај празник славе по Јулијанском календару, након богослужења у загребачкој Саборној цркви Светог преображења Господњег где је био са хрватским премијером Зораном Милановићем.

"Сви смо били заједно у цркви где смо слушали прекрасну проповед митрополита Јована. Главна порука коју сви желимо, волимо и ценимо је порука мира. Мир је највредније шта имамо и зато је Божизх дан кад најсветију жељу мира преносимо себи и другима", рекао је Јосиповић.

У Македонији, главна прослава одржана је у Скопљу, испред Цркве Светог Климента Охридског.

Председник Словеније Борут Пахор посетио је православну цркву Светог Ћирила и Методија у Љубљани. "Желим да сви сматрамо Словенију својом домовином у којој људи имају различите идентитете, али заједничку домовину, која се тренутно суочава са великим проблемима", рекао је Пахор, додајући да би ти проблеми могли бити решени када би сви радили заједно.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи