Нимиц стиже са предлогом!

Посредник УН у грчко-македонском спору око имена бивше југословенске републике Метју Нимиц долази у Скопље и Атину са конкретним предлогом, пишу македонски медији наводећи да ће Нимиц предложити нешто слично имену Северна Македонија.

Метју Нимиц који посредује у грчко-македонском спору због имена Бивше југословенске републике Македоније долази у Атину и Скопље следеће недеље. Грчки медији прогнозирају да ће посредник УН предложити неко решење које је слично имену Северна Македонија.

Скопски дневник Јутарњи весник пише да је још неизвесно да ли је реч о предлогу који је Нимиц доставио двојици преговарача Зорану Јолевском и Адамантиосу Василакису током трилатералног састанка у Њујорку у новембру, или о нечем другом.

Грчки портал Капитал оцењује да посредник УН током посете региону наредне седмице, која почиње од Атине а не од Скопља, има намеру не само да поврати у живот преговарачки процес, већ да понуди конкретан предлог.

Назив Македонија, након распада Југославије 1991. године, постао је предмет расправе Скопља и Атине, а кључни грчки аргумент је да име Македонија представља безбедносну претњу, јер Грчка тако назива своју северну област.

Преговори о изналажењу решења спора између Атине и Скопља у вези са називом Македонија воде се од 1992. године. УН су, ради решавања проблема, именовале Метјуа Нимица за специјалног посредника који је до сада одржао више састанака са представницима две стране и изнео неколико предлога.

Последњи предлог који је Нимиц понудио био је назив Северна Македонија, а раније су као најчешћа имена помињани Република Горња Македонија, Нова Република Македонија и Република Македонија Скопље.

Грчки медији поклањају пажњу чињеници да је европски комесар Штефан Филе покушао да учини све како би Македонија добила позитиван извештај о напретку ка ЕУ, али да није успео да издејствује датум јер су Немачка и Француска увиделе границе и докле може да се притисне грчка влада у периоду политичке и финансијске кризе која влада у Грчкој.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи