Читај ми!

Добронамеран ангажман Николића

Поглавар Македонске православне цркве, архиепископ скопски и охридски Стефан Вељановски рекао да његова црква тражи "да буде призната као аутокефална, као што су и друге цркве". Ангажман председника Србије Томислава Николића око решења македонског црквеног спора "добронамеран и добродошао", рекао Вељановски.

Македонска православна црква тражи "само да буде призната као аутокефална, као што су и друге цркве", јер има духовни простор који има своје границе, потврђене у историји, рекао поглавар МПЦ, архиепископ скопски и охридски Стефан Вељановски.

Македонска црква је обновитељ Охридске архиепископије и није новонастала. Иако јој је континуитет прекидан де јуре, де факто је она постојала увек, живела је у срцима и мислима Македонаца и свих православаца на тим просторима, рекао је Вељановски, преноси Верска информативна агенција.

Архиепископ је поздравио изјаве председника Србије Томислава Николића током његове недавне посете Македонији, да је спреман да се ангажује око налажења решења македонског црквеног спора и нагласио да је његов ангажман "добронамеран и добродошао".

Македонска црква је увек спремна за дијалог са СПЦ и о томе је послато писмо у Београд, а "спор никоме не користи", рекао је Вељановски.

Он је посебно указао да оснивање МПЦ 1967, "200 година после њеног незаконитог укидања", није био ни политички ни националистчики, већ духовни чин, у складу са "жељом православног народа да обнови аутокефалност простора за своје спасење".

Самопроглашена аутокефалност МПЦ није призната од стране канонских православних цркава.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи