Бугарска одредила руту гасовода до Србије

Бугарска одабрала пут којим ће део гасовода Јужни ток пролазити кроз ту земљу. Од четири предлога изабрана је најкраћа рута од Новог Искара до границе са Србијом.

Власти Бугарске одабрале су руту преко које ће бити изграђена гасна интерконекција према Србији, као део гасовода Јужни ток, саопштено је у Софији.

Од четири предлога изабрана је најкраћа рута која ће ићи од Новог Искара, близу Софије, ка Сливници, Драгоману, Костинброду до Калотине, на граници са Србијом, пренели су бугарски медији.

Заменица министра енергетике Бугарске Јевгенија Харитонова рекла је да ће гасна интерконекција између Бугарске и Србије стабилизовати тржиште природног гаса и пружити уверавање Европској комисији да је власт у Софији озбиљна по том питању.

Харитонова је објаснила да је изабрана рута, поред тога што је најкраћа и еколошки најприхватљивија, због чега неће бити неопходна израда посебног документа о утицају на животну средину.

"Захваљући гасној вези између Србије и Бугарске, наша земља ће имати приступ складиштима гаса у Мађарској, тако да ћемо моћи сами да бирамо снадбевача. Бугарска ће бити у прилици да добије гас из Централне Европе", рекла је Харитонова.

Она је нагласила да пројекат "Припрема, студија и дизајн конструкције гасне интерконкције Бугарска-Србија" кошта 437.000 евра.

Премијери Србије и Бугарске, Ивица Дачић и Бојко Борисов, потписали су 14. децембра у Бриселу меморандум о изградњи система повезивања гасовода Србије и Бугарске. Градња система ће почети половином 2013. године, а биће завршен 2015. године.

Пројекат, који се спроводи уз учешће Европске комисије, коштаће између 100 и 200 милиона евра, од којих ће за Србију бити издвојено 62 милиона евра.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи