Читај ми!

Ускоро сусрет Дачић–Милановић

Хрватска жели стабилне политичке односе са Србијом и сигурно је да ће до сусрета премијера двеју земаља, Зорана Милановића и Ивице Дачића, доћи, али то неће бити ни у Београду ни у Загребу већ вероватно на некој међународној конференцији, пише "Јутарњи лист". Премијер Дачић потврдио да би следеће године требало да се састане са Милановићем.

У релативно блиској будућности одржаће се састанак премијера Србије и Хрватске Ивице Дачића и Зорана Милановића, али тренутно нико не припрема такав сусрет, пише Јутарњи лист.

Позивајући се на извор из врха хрватске владе, загребачки дневник наводи да би сусрет могао да буде на некој међународној конференцији или састанку, а не у Загребу или Београду.

Лист наводи да у организацији таквог скупа постоји и приличан "логистички проблем" који је условљен различитим међународним положајем Хрватске и Србије.

Милановић је, наводи Јутарњи, често у Бриселу будући да је Хрватска пред уласком у ЕУ, док Дачић не учествује на састанцима ЕУ.

"Донесе ли се одлука о састанку, то се може релативно брзо средити", истиче дневник.

У врху хрватске владе, оцењује се, постоји добра воља за састанком на највишем нивоу, јер "док су међудржавне привредне везе прилично добре, политички односи су већ годину дана у слободном паду".

Разлог за то су, пре свега, ставови нове власти у Србији о узроцима ратова на овим просторима, а потом су, како се наводи, после ослобађајуће пресуде Анти Готовини и Младену Маркачу у Хагу "стизале увреде и оптужбе да је тиме поништен некакав хрватски геноцид над Србима".

Уз то, лист наводи да су оптужбе из Београда у последње време све ређе, па се претпоставља да би сусрет могао да буде уприличен у блиској будућности.

Недавно је потпредседница хрватске владе и министарка спољних послова Весна Пусић посредно најавила сусрет Милановића и Дачића.

Лист подсећа и да се Милановић сусрео са председником Србије Томиславом Николићем у Њујорку, али да је то био протоколарни сусрет током јесенег заседања УН.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи