Читај ми!

Ћирилица у 20 општина у Хрватској

У општинама у Хрватској у којима Срби чине више од 30 одсто становника, ове године могла би да буде уведена ћирилица у службену употребу, наводи "Јутарњи лист".

Хрватска би у овој години могла да уведе ћирилицу у службену употребу у Вуковару, али и на подручју још најмање 20 општина где Срби, према најновијем попису, чине 30 одсто становника, с обзиром на то да је то право утемељено у Уставу и Закону о правима националних мањина.

Двојезично писмо тако би могли да добију сви службени натписи на јавним институцијама, полицији, пошти, као и називи улица и тргова у Вуковару, као и у Војнићу, Вргинмосту, Плашком, Удбини, Кореници, Грачацу, Негославцима и још десетак места у источној Славонији, на Банији, у Лици и Далмацији.

Хрватски министар управе Арсен Баук рекао је да увођење службене двојезичности није питање за расправу већ је реч о директној примени закона, пише Јутарњи лист.

"У овој се земљи закони морају спроводити и верујем да ће тако бити и у граду Вуковару. Закон о употреби језика и писма је јасан и желим да искажем спремност Владе да он буде спроведен", истакао је Баук.

Према његовим речима, председник Српског народног већа Милорад Пуповац очекује увођење натписа на латиници и ћирилици, али је истакао да тај поступак треба одрадити са што мање емоција и политизације.

У хрватском Министарству управе објашњавају да Срби остварују право на равноправну службену употребу српског језика и ћириличног писма на подручју града Вуковара по сили закона, јер, према резултатима пописа становништва из 2011. године, чине 34,87 одсто или више од једне трећине становника тог града.

Према уставу Хрватске, у тој земљи у службеној употреби је хрватски језик и латинично писмо, али се у појединим локалним јединицама у службену употребу може увести и други језик, те ћирилично или неко друго писмо према условима прописаним законом.

Уставни закон о правима националних мањина прописује да се равноправна службена употреба језика и писма којим се служе припадници националне мањине остварује на подручју јединице локалне самоуправе у којој они чине најмање трећину становника.

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи