БиХ: Оптужнице за злочине над Србима

Подигнуте оптужнице против осам особа које се терете за ратне злочине над Србима на подручју Кладња. Терете се да су од маја 1992. године до друге половине јула 1993. године учествовали у затварању цивилног становништва српске националности и нечовечно поступање према цивилима.

Тужилаштво Босне и Херцеговине подигло је оптужнице против осам особа које се терете за ратне злочине над Србима на подручју Кладња.

Оптужница је подигнута против Сафета Мујчиновића, Селмана Буснова, Нусрета Мухића, Зијада Хамзића, Рамиза Халиловића, Неџада Хоџића, Хариза Хабибовића и Османа Гогића, саопштено је из Тужилаштва БиХ, преноси РТ Републике Српске.

Оптужени се терете да су поступали противно Женевским конвенцијама о заштити цивилних лица за време рата у оружаном сукобу између припадника Војске Републике Српске и припадника територијалне одбране БиХ у својству службеника и припадника полицијских структура, Територијалне одбране и војне полиције на подручју Кладња.

На терет им се ставља да су од маја 1992. године до друге половине јула 1993. године учествовали у затварању цивилног становништва српске националности, нечовечно поступање према цивилима, премлаћивање и наношење тешких телесних повреда, одузимање права на правично суђење, ускраћивање лекарске помоћи болеснима и другим нечовечним делима и различитим облицима злостављања цивилног становништва у месту Ступари.

Према оптужници, они су починили кривично дело ратни злочин против цивилног становништва, а оптужени Буснов и Мујчиновић терете се и по командној и личној одговорности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи