Читај ми!

Одбачене оптужнице из Србије

Хрватски министар правосуђа Орсат Миљенић одбио да поступи по оптужницама против тројице ратних функионера због ратног злочина, које је српско правосуђе доставило хрватској, преноси ХРТ.

Српско правосуђе поново је доставило Хрватској оптужнице против тројице ратних функционера због ратног злочина, али је хрватски министар правосуђа Орсат Миљенић одбио да поступи по њима и вратио их Србији, објавила је Хрватска радио-телевизија (ХРТ), преноси Бета.

Према незваничним информацијама, реч је о оптужницама тужилаштва ЈНА од 10. августа 1992. против Владимира Шекса, Ивана Векића и Томислава Мерчепа. Захтев Министарства правосуђа Србије у Хрватску је стигао крајем новембра.

ХРТ је објавио да је министар одбио да достави оптужнице оптуженима, те их је вратио Србији.

Агенција Хина објавила је да је разлог одбијања уручивања оптужница билатерални споразум Хрватске и Србије из 1997. године који не дозовољава поступања по оптужницама бивших војних тужилаштава, а не Закон о ништавности.

Тај закон донет је крајем 2011. већином гласова посланика тадашње владајуће коалиције на челу с Хрватском демократском заједницом (ХДЗ), и то уочи распуштања Сабора.

Он је изазвао бројне негативне реакције у делу хрватске, али и међународне јавности, а повод за доношење Закона о ништавности биле су оптужнице против 44 држављанина Хрватске, међу којима и неколико ратних функционера, које су из Београда у августу 2011. стигле у Загреб.

Тада је тражено да се оптужнице уруче Шексу, Векићу, Мерчепу и Бранимиру Главашу, који у БиХ служи затворску казну због ратног злочина против Срба у Осијеку, јер је уочи изрицања пресуде у Хрватској побегао у БиХ. Тадашњи министар Дражен Бошњаковић доставио је оптужнице суду.

Према наводима хрватских медија, у новом случају оптужница против Главаша није послата, али се нагађа да је упућена у БиХ где Главаш служи казну.

Влада Хрватске на челу са Социјалдемократском партијом предложила је пролетос Уставном суду да донесе одлуку којом се утврђује неуставност Закона о ништавности одређених правних аката правосудних тела бивше ЈНА, бивше СФРЈ и Србије, те укидање Закона о целини.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи